2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar vállalkozás ad új életet az autógumiknak

A Gum-Tech Kft. háromféle gumilapot gyárt hibás gumiabroncsokból. A Zöld Nemzeti Bajnokok program keretében nemrégiben meg tudták kezdeni egy gumilap gyártását is, amelynek elemei puzzle-lap-szerűen kapcsolódnak egymáshoz. Az utóbbi időben már Amerika felé is terjeszkednek.

Az autógumi-gyártó cégeknél hatalmas mennyiségekben keletkezik a felesleg kisebb-nagyobb hibájú gumikból. A nem megfelelő tapadás, a kisebb lyukak, illetve a nem megfelelő keménység is problémát jelent.

A Gum-Tech Kft. fő profilja gumilapok gyártása gumiabroncsokból – emiatt ők pont a hibás, kidobásra ítélt gumikat keresik.

Benedek Tibor Wilhelm, a Gum-Tech Kft. értékesítője a TrendFM január 25-i adásában elmondta: személyesen is tapasztalta, hiszen járt Dél-Koreában a Hankook-gyárban, ahol hegyekben álltak a kidobott autógumik.

Véleménye szerint lenne lehetőség revulkanizálni (vagyis felmelegíteni a terméket, majd újraformázni), de ez inkább veszteséges lenne, mint nyereséges. Éppen ezért inkább darálják a gumikat, majd az így keletkezett darálékból készítik a granulátumokat, amelyeket aztán formáznak.

Háromfajta gumilapot gyártanak: az egyiket játszótereken, a másikat fitnesztermekben használják, a harmadik pedig a lovardák padlózatának eleme.

Fotó: gum-tech.hu

A Zöld Nemzeti Bajnokok program keretében meg tudták kezdeni egy olyan gumilap gyártását, amelynek elemei puzzle-lap-szerűen kapcsolódnak egymáshoz.

A cég további fejlesztéseket is tervez: folytatják a megkezdett automatizálást, illetve egy új gépsor kialakítása is a jövő évi terveik között szerepel. A vállalat 2 évente hoz létre új terméket; természetesen csakis kiemelkedő minőségűeket: a cég a német piacon megszokott magas minőséget képviseli 1995 óta.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam