2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A MOME kutatásai segítik a magyar gazdaság zöldülését

Története során először nyert nemzetközi innovációs pályázatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem az Európai Unió fenntartható fejlődéshez és klímavédelemhez kapcsolódó kutatás-fejlesztési programja, a Horizon keretében megvalósuló kutatásuk a biomassza-alapú gazdaságra való átállást segíti majd.

A biomassza tágabb értelemben a Földön lévő összes élő tömeget, szűkebb értelemben az energetikailag hasznosítható szerves anyagokat, hulladékokat vagy növényi nyersanyagokat jelenti.

Biomassza a növénytermesztésben és az erdészetben képződő melléktermékekből, az állattenyésztésből, az élelmiszeriparból és a kommunális és ipari hulladékokból származhat.

Mivel a biomassza kb. 45-50% szént tartalmaz, energetikai célú hasznosításában nagy potenciál rejlik, és a fosszilis tüzelőanyagok kiválthatók vele.

Magyarország teljes biomasszakészlete 350–360 millió tonnára becsülhető.

Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME alapítványi elnöke az intézmény közleménye szerint kiemelte: „Ez a siker kétszeresen is mérföldkő a MOME számára. Egyrészt azért, mert egy gazdasági és ökológiai tekintetben egyaránt jelentős, Magyarország számára is fontos kutatás-fejlesztési témában juttatja nemzetközi szerephez az egyetemünket. Másrészt azért, mert az európai források becsatornázásával növeljük pénzügyi mozgásterünket, az állami támogatás mellett több lábra állítjuk az egyetemet.”

Fotó: Thaler Tamas/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam