2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lehet a szerepük a biztosítóknak a klímaváltozás kezelésében?

Az EY globális tanácsadó cég idei éves biztosítási kitekintése alapján a fenntarthatóság egyike a biztosítási iparág rövid távú kilátásait leginkább meghatározó tényezőknek.

Az elemzés szerint a klímaváltozáshoz kapcsolódó veszélyek hatalmas kockázatot jelentenek az iparág számára, de a fenntarthatósági agenda egyúttal lehetőséget is jelent számukra a tervszerű növekedéshez – ismertette a Portfolio.

Az EY emlékeztet, hogy a klímavédelemmel szembeni cselekvés első lépéseként a biztosítók és a viszontbiztosítók a COP26 klímavédelmi csúcson megalakították a Net-Zero Insurance Alliance-ot, amelynek célja, hogy a biztosítói portfóliók nettó kibocsátása 2050-re zéró legyen.

A legnagyobb várható hatása miatt az ESG betűszón belül az E, vagyis a környezeti ügyek állnak a biztosítók fókuszában, a társadalmi ügyek azonban ugyanolyan sürgetőek a tanácsadó cég szerint.

A biztosítóknak a szabályozói nyomás, az eredményességükre és részvényárfolyamukra gyakorolt negatív hatás és a tőkéhez való jövőbeni hozzáférés miatt közvetlen érdekeltségük is van arra, hogy vezető szerepet vállaljanak a klímaváltozás elleni harcban. Egy 2020-as felmérés szerint 48%-ban a szabályozók, 27%-ban a befektetők, 26%-ban a hitelminősítők felől érzik erre vonatkozóan a legnagyobb nyomást a biztosítói vezérigazgatók.

A biztosítókat hamarosan a bankokhoz hasonló, részletes közzétételre fogják kötelezni a hatóságok az ESG-implementációval összefüggésben. A Goldman Sachs felmérése szerint 69%-ban a megbízható és sztenderdizált adatok megléte, 51%-ban a befektetési céloknak megfelelő termékek hiánya jelenti ebben a fő kihívást.

Az EY  tanulmánya a szükséges lépésekre is javaslatot tesz: egyebek mellett sürgeti a fenntarthatóság és az általános üzleti célok és stratégia összekapcsolását, az átláthatóság megteremtését és a fenntarthatósággal kapcsolatos teljesítmény mérését, illetve az ESG-szempontok beágyazását a vállalatok működésébe.

Neked ajánljuk
MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja Új díjjal ismerik el a példamutató vállalkozásokat „Környezetpozitív” mintaházat építenek magyar egyetemisták Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam