2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szénhulladékból is kivonhatók az okostelefonokhoz használt ritkaföldfémek

A szénégetésből visszamaradó hamu újrahasznosítása olcsóbb, könnyebb és környezetbarátabb, mint a nemesfémek bányákból történő kitermelése.

A neodímium, az európium, a terbium és más ritkaföldfémek, amikről korábban alig hallottunk, napjainkban mágneses és elektromos tulajdonságaik miatt az érintőképernyők, elektromos járművek és szélturbinák fontos alapanyagaivá váltak.

A bányászatuk ugyanakkor drága és nem hatékony, mivel már kis mennyiségek kitermeléséhez is igen nagy földterületeket kell felásni.

James Tour, a Rice Egyetem kémikusa és kollégái most egy új módszert dolgoztak ki e ritka fémek kitermelésére. A technológia lehetővé teszi a ritkaföldfémek kivonását és újrahasznosítását a hamuból és a szénporból, ami nagy mennyiségben képződik a szénerőművek salakanyagaként.

Az új technológiai eljárásban a hamut kvarccsövekbe helyezik, és egy másodpercig nagyfeszültségű áramot vezetnek keresztül rajta, hogy 3000 Celsius-fokra hevítsék fel. Ez a gyors melegítés feltöri a hamuban lévő mikroszkopikus üveggömböket, amelyek ritkaföldfémeket tartalmaznak. A folyamat oxiddá alakítja a fémeket, amik lágy savakkal már könnyebben elválaszthatók.

Minden tonna salak csak körülbelül fél kilogramm ritkaföldfémet tartalmaz, de a több évtizedes szénégetésből egész hamuhegyek maradtak fenn, ezért az a mennyiség, amit kivonhatunk, óriási

– mondja Tour. A technológia arra is alkalmas, hogy visszanyerjük a rirkaföldfémeket a vörösiszapból – az alumíniumgyártás alatt keletkezett melléktermékből –, valamint a porrá őrölt háztartási elektronikai hulladékokból.

Fotó: epicurean/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Az ABB új formába hozná a kereskedelmet és az óceáni műanyagot A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Sürgősen fokozni kellene az e-hulladék újrahasznosítását Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam