2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két egyetemista a texasi olajmezők környezetszennyező hulladékgázát használja bitcoinbányászatra

Brent Whitehead és Matt Lohstroh cége, a Giga Energy Solutions az olajkitermelésből visszamaradt természetes gázt alakítja a bitcoinbányászathoz szükséges elektromos árammá.

Az olajvállalatok évek óta küzdenek a problémával, hogy mihez kezdjenek azzal a földgázzal, amelyre véletlenül bukkannak olajfúráskor. Miközben az olajat könnyebben át lehet szivattyúzni tartályokba, a gáz elszállításához gázvezetékre van szükség – ismertette a Qubit.

Ha az olajmező közelében van megfelelő vezeték, akkor bármennyiért hajlandók eladni és odavezetni a gázt, de ha már 30 kilométerre van az olajmező a vezetéktől, leggyakrabban elégetik vagy fáklyagáznak használják a földgázt.

A Giga Energy Solutions konténerei ehelyett az olajmezőről származó földgázt generátorokba vezetik, amelyek elektromossággá alakítják azt, és ezt használják a bitcoinbányák energiaigényének fedezésére.

A denveri Crusoe Energy Systems jelentése szerint a folyamat a földgáz meggyújtásával összehasonlítva 63 százalékkal csökkenti a szén-dioxidhoz hasonlóan káros anyagok kibocsátását.

Whitehead a CNBC-nek elmondta: több mint húsz olaj- és földgázvállalattal kötöttek szerződést, és nagyon gyorsan növekednek. Texas a szakértők szerint egyenes úton halad afelé, hogy Kína helyett a bitcoinbányászat új központja legyen. 

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam