2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fogadkozások ellenére lassan halad a bankok zöldülése

Három bank annak ellenére is tovább támogatja az újabb gáz- és olajkitermelő projekteket, hogy tagjai az ENSZ által alapított Net-Zero Banking Allience-nek.

A tavaly áprilisban az ENSZ által létrehozott banki szövetségnek, amely a világ bankjainak 40 százalékát tudja tagjai között, az a célja, hogy a pénzintézetek a hitelezéseiket és befektetéseiket a nettó zéró kibocsátás 2050-es eléréséhez igazítsák – ismerteti a BBC nyomán a 444.hu.

Az összefogáshoz való csatlakozásuk után azonban 24 nagyobb bank több mint 32 milliárd dollárt fektettek be újabb olaj- és gázkitermelő projektekbe.

A vonakodás bizonyos szempontból érthető: a nettó zéró kibocsátás elérése jelentős változásokat (például a környezetszennyező energiaforrások korlátozása, a megújuló energiaforrások és elektromos közlekedési eszközök favorizálása) követelne, ami  felboríthatja a bevett gazdasági rendszert – azonban hosszú távon a felmelegedés is romba döntheti a gazdaságot.

Xavier Lerin, a ShareAction vezető kutatója szerint az energiacégek, a bankok és a befektetők mindkét esetben rosszul járnak. De nagyon nem mindegy, hogy egy rövidebb távú gazdasági visszaeséssel, vagy egy hosszan elnyúló gazdasági és természeti katasztrófával kell számolnunk.

Fotó: MadamLead/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam