2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas üzlet lehet a zöld ingatlan

Az új, fenntarthatóság jegyében épülő ingatlanok fejlesztése csak a feltörekvő piacokon 24,7 billió dolláros befektetési lehetőséget jelent 2030-ra a TCFD nevű szervezet felmérése szerint. A Schneider Electric egy olyan új keretrendszert dolgozott ki, ami hatékony segítséget kínál a „zöld” épületek létrehozásához. 

Az épületeink felelősek a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátásának mintegy 40 százalékáért, vagyis kulcsfontosságú lenne a megfogalmazott klímacélok, mint például az átlaghőmérséklet emelkedésének 1,5 Celsius-fokon tartása szempontjából, hogy minél fenntarthatóbbak legyenek az ingatlanok.

Bár számos technológia létezik az épületek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére, a Zöld Épületek Világtanácsa (World Green Building Council) közelmúltban megjelent, „Az üzleti érveken túl” című jelentése szerint ezek alkalmazását finanszírozási és befektetési problémák akadályozzák.

A Schneider Electric annak érdekében, hogy valóban megvalósulhassanak a „zöld” ingatlanfejlesztések, elkészítette a „Nettó zéró kibocsátású városok épületértékelési keretrendszere” nevű eszközt, amely támogatja a fenntarthatósági szempontok érvényesítését mind a már meglévő, mind az új építésű ingatlanok esetében.

A program célja, hogy támogassa az állami és önkormányzati vezetőket a kibocsátáscsökkentési célok elérésében; összehangolják és kibővítsék erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy csökkentsék vagy teljesen megszüntessék az épületekkel, energiafelhasználással és közlekedéssel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást.

A Schneider Electric által az épületek értékelésére kidolgozott keretrendszer célja, hogy a szén-dioxid-mentesítési beruházások hasznosságát ne csupán pénzügyi szempontok alapján ítéljék meg a döntéshozók, hanem az ilyen fejlesztések társadalmi, környezeti és az épületek teljesítményében mutatkozó előnyeit is figyelembe vegyék.

Az új keretrendszer létrehozásán több mint 40, az ingatlanszektorban, illetve pénzügyi és technológiai területen dolgozó szakértőből álló csapat dolgozott. Az elkészült keretrendszer alkalmas arra, hogy az épületek életciklusának bármelyik pontján bevessék a fenntarthatósági törekvések érvényesítésére, így meglévő és új ingatlanok esetében egyaránt felhasználható.

Fotó: Credit: baona/iStock /Getty Images Plus
Neked ajánljuk
MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja Új díjjal ismerik el a példamutató vállalkozásokat „Környezetpozitív” mintaházat építenek magyar egyetemisták Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: mmonline.hu
Vissza
Hírfolyam