2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ingatlankezelők is elindultak a fenntarthatóság felé

Az elmúlt két évben csaknem 16 darab, összesen félmilliárd forint értékű energiahatékonysági beruházást indított el az Indotek Group. Ezáltal a cég nagyságrendileg 600 tonnányi szén-dioxiddal csökkentette ingatlanai éves károsanyag-kibocsátását. A jövőben is a fenntartható ingatlanok kialakítása a céljuk, jelenleg 25 korszerűsítési és fejlesztési projektjük van előkészítés alatt.

A 20-25 éves múltra visszatekintő bevásárlóközpontok és irodaépületek külső-belső felújítása során elsősorban épületgépészeti és világítástechnikai átalakításokat, illetve a belső komfortszint fenntartásához szükséges energiafelhasználás csökkentését célzó fejlesztéseket végeznek. Több épületben a kazánok és hőközpontok cseréjére, a lámpatestek LED-technológiájú leváltására is sor került.

A mintegy félmilliárd forint összértékű energiahatékonysági projektek nagyságrendileg évente körülbelül 220 ezer köbméter földgáz és 673 megawattóra villamos energia megtakarítását teszik lehetővé.

Ezen mennyiségek 80-100 átlagos magyar háztartás teljes éves gázfogyasztásának, illetve 300 család éves villamosenergia-felhasználásának felelnek meg. A fejlesztések a Föld légkörét évi 600 tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesítik, amely egy 24 ezer fát számláló erdő éves szén-dioxid-semlegesítésének felel meg.

Összehasonlításképp, egy Budapest és New York közötti oda-vissza repülőúton (turista osztályon) körülbelül 2 tonna karbonlábnyomot generálunk.

Az energiahatékonysági beruházások az Indotek Group több, az ingatlan- és retailportfóliójába tartozó épületét, így többek között a Duna, Csepel, Nyír és Sopron Plazát, illetve az Infopark A és E épületét, a Váci út 144. alatt található irodaházat, az IBS és a Kocka Irodaház épületét is érintették.

A cégcsoport a jövőben is folytatja energiahatékonysági projektjeit, jelenleg összesen 25 korszerűsítési és felújítási program van előkészítési szakaszban.

Fotó: Fahroni/iStock /Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Tovább nő a globális élelmiszer-kereskedelem kibocsátása A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Energiaátmenet: a krízis egyúttal lehetőség Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam