2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európai zöld védjegyet kapott a Takarék Jelzálogbank

A Takarék Jelzálogbank az energiahatékonyságot figyelembe véve refinanszírozza partnerei lakossági és projekt-jelzáloghiteleit, ezért megkapta az európai energiahatékony jelzálog védjegyet (Energy Efficient Mortgage Label – EEML). A minősítést objektív kritériumok alapján az Európai Jelzálogszövetség mellett működő független tanácsadó testület ítélte oda Brüsszelben.

A Takarék Jelzálogbank Nyrt. 2020 óta foglalkozik aktívan a zöld pénzügyekkel. 2021 óta vizsgálja, hogy a portfóliójába tartozó ingatlanfedezetek közül melyik felel meg a zöld kritériumoknak. Tavaly kidolgozta saját zöldjelzáloglevél-keretrendszerét, amelyben meghatározta, hogy melyik új, illetve használt ingatlant tekinti zöldnek.

A keretrendszert az egyik legnevesebb, erre szakosodott globális tanácsadó, a Sustainalytics minősítette.

Tavaly októberben a hitelintézet a hazai piacon az elsők között bocsátott ki zöld jelzáloglevelet, amelyet túljegyeztek a Budapesti Értéktőzsdén.

A jegyzésből befolyó bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok adásvételét, építését, illetve használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozzák, ezzel is hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez.

A védjeggyel rendelkezők a zöld hitelportfólióra és a zöld jelzáloglevélre vonatkozó adatokat egységes szemléletben, és így egymással összehasonlítható formában teszik közzé. Olyan potenciális befektetőket tudnak megszólítani, akiknek döntéseiben szerepet játszanak a klímavédelmi, a fenntarthatósági szempontok.

A Takarék Jelzálogbank egy olyan európai jelzáloglevél-kibocsátói kör tagja lett, amelyben folyamatosan értesül a zöld értékpapírokkal kapcsolatos legújabb szabályozói szándékokról, véleménye megjelenhet a szabályok kialakításánál, valamint megismerheti a nemzetközi szereplők legjobb piaci gyakorlatait – közölték.

A Takarék Jelzálogbank szándékai szerint rendszeresen tervez kibocsátani újabb zöld jelzálogleveleket, a tavaly októberi első kibocsátás után idén februárban újabb zöld jelzáloglevelekkel jelenik meg. A bank arra számít, hogy a most még szűk befektetői kereslet a nemzetközi trendeket követve néhány éven belül jelentősen bővül, azért is, mert a zöld jelzáloglevelek hosszabb távon biztonságosabbá válhatnak, mint a nem zöldek.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Neked ajánljuk
A K&H kibocsátotta első zöldjelzáloglevelét Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Mélytengeri aranyláz – aggódnak a természetvédők (videóval) A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam