2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímavédelmi ígéreteik ellenére növelik kitermelésüket a nagy olajcégek

A Kiotói és Tóhuki Egyetem kutatói által jegyzett friss tanulmány szerint miközben a globális olajvállalatok nagyon szívesen beszélnek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentéséről, valójában az elmúlt években nemhogy csökkent volna, hanem egyenesen növekedett az általuk kitermelt fosszilis energiahordozók mennyisége.

A Mérce cikkében ismertetett tanulmány az vizsgálta, hogy a BP,  a Chevron, az ExxonMobil és a Shell a 2009 és 2020 közötti időszakban milyen gyakran beszélt a klímaváltozásról és a megújuló energiaforrásokra való áttérés szükségességéről, milyen tervekkel álltak elő ezeknek a céloknak a megvalósítása érdekében, és ehhez képest miről árulkodik a működésük.

A kutatók megállapították, hogy miközben az olajvállaltok céges jelentéseiben 2020-ban összehasonlíthatatlanul több szó esett a klímaváltozásról 2009-hez képest, addig a kutatásban szereplő energetikai cégek tovább növelték a kitermelőhelyeik nagyságát.

Jó példája ennek a gyakorlatnak a BP, amely a vizsgált cégek közül a legjobb eredményt érte el annak ellenére, hogy 2019-ben például 58 ezer négyzetkilométerrel növelte a kitermelőhelyeinek a méretét.

Ami pedig a megújuló energiaforrások felhasználását érintő beruházásokat illeti, a Mei Lei, Jusen Asuka és Gregory Trencher által jegyzett tanulmány szerint az említett vállalatok ezen a területen sem jeleskednek igazán.

Bár a négy olajcég megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos költései gyakran mellőzik a transzparenciát, a vállalatoknak ökológiai lábnyomuk feltérképezésében segítséget nyújtó nonprofit szervezet, a Carbon Disclosure Project számításai szerint a BP éves tőkekiadásainak csupán 2,3 százalékát költi megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos beruházásokra, az ExxonMobil pedig ennél is jóval kevesebbet, csupán 0,2 százalékot.

A kutatás egyik társszerzője, Gregory Trencher szerint ezért a négy olajcéggel szemben alapvetően helytálló a zöldre festés vádja. 

Fotó: Alexey Zakirov/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam