2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A német vállalatok hetven százaléka elkötelezett a klímasemleges gyártás mellett

Az energiahatékonysággal kapcsolatos célok növekvő népszerűségnek örvendenek a német gazdasági szereplők körében, ugyanakkor a klímasemleges gazdaság megvalósításához a döntéshozók támogatására is szükség van – derül ki a Stuttgarti Egyetem Gyártási Energiahatékonyság Intézetének (EEI) 2013 óta félévente elvégzésre kerülő felmérésének friss adataiból.

Az EEI 2021/22-es téli, 25 szektor 900 német vállalatának bevonásával elkészült felmérése az előző féléves visszaesés után ismét az energiahatékonysági intézkedésekre irányuló hajlandóság növekedését mutatta. 

„A jelenlegi magas energia-, és kibocsátási árak, illetve a szövetségi kormányzat átalakulása ismét a hatékonyság növelésével kapcsolatos erőfeszítések fokozódásához vezetett” – mutatott rá az energiahatékonysági intézet vezető professzora, Alexander Sauer.

A kibocsátás csökkentését a cégek változatos területeken igyekeznek elérni – a létesítményeik és járműveik működtetésétől kezdve a vásárolt energia és a termelés szén-dioxid-lábnyomának csökkentésén át a beszállítóik és viszonteladóik emissziójáig bezárólag.

Az energiaforrások szén-dioxid-mentesítésén már dolgozó szereplők aránya sosem látott, 78 százalékos értéket ért el. Ugyanakkor a megújuló energiaforrások terjedésének akadozása lelassíthatja a német gazdaság dekarbonizációját.

A vállalatok 75 százaléka a kibocsátás visszafogása mellett is elkötelezett, de többségük a folyamat elején tart. Az intézet jelentésében rámutatott: a klímasemleges gazdaság kialakítása a vállalati akarat mellett a kormányzaton is múlik: a szabályozás folyamatának felgyorsítása, a kibocsátás kiszámítható beárazása és a kockázatok csökkentése – a munkaerő, az energia és a nyersanyag folyamatos biztosítása – segítheti elő a zöldfordulat megvalósulását.

Fotó: cozyta/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam