2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Állami Számvevőszék: példát kell mutatniuk fenntarthatóságból a köztulajdonú cégeknek

Beruházásaik során a köztulajdonú gazdasági társaságoknak példát kell mutatniuk fenntarthatóságból, és a pozitív részeredmények ellenére gyorsítani, növelni kell az e téren tett erőfeszítéseket, erősíteni a fenntarthatósági célok iránti vezetői elkötelezettséget, hogy Magyarország előrébb léphessen a fenntarthatósági rangsorban – hívta fel a figyelmet az Állami Számvevőszék.

Az intézmény a köztulajdonú társaságok beruházási elemzését bemutatva írt a fenntarthatósági szempontokról. Egy vállalkozás a környezet védelme mellett a piaci versenyt, a hatékonyságot, a nyereséget is fontos szempontként értékeli, a köztulajdonú cégeknek ugyanakkor az alaptörvény értelmében kötelességük ügyelni arra, hogy ne veszélyeztessék a következő nemzedékek igényeinek kielégítését – fogalmaztak.

Az Állami Számvevőszék csütörtökön közzétett elemzése megállapította, hogy Magyarország az előző évtized második felében a gazdasági erőforrások terén jelentős fejlődést ért el.

A fenntarthatósági állapota ugyanakkor megköveteli az erőfeszítések fokozását, a köztulajdonú gazdasági társaságok beruházásaiban érvényesíteni kell a klímatudatosságot 

– tették hozzá. A vállalatok a számvevőszéki holnapon olvasható vizsgálat szerint már az alapfeladataik végrehajtásakor tehetnek a fenntartható fejlődésért. Akár uniós, akár költségvetési támogatást használnak föl, a klímavédelemhez közvetlenül nem kapcsolódó tevékenységeik során is követniük kell a környezeti szempontokat.

Az elemzéshez 2010 és 2020 közötti időszakból 25 beruházást választottak ki véletlenszerűen. A számvevőszék rámutatott: Magyarország fenntarthatósági állapota a visegrádi országok viszonylatában vizsgálva is kedvezőtlen, a pozitív részeredmények ellenére gyorsítani, növelni kell az e téren tett erőfeszítéseket, erősíteni a fenntarthatósági célok iránti vezetői elkötelezettséget.

Az ENSZ 2020. évi fenntartható fejlődési jelentésének rangsorában 166 országból Magyarország a 29., míg Szlovákia 27., Lengyelország 23., Csehország pedig a 8. helyet érte el.

Ismertették azt is, hogy a fenntartható fejlődési célok megvalósítását a 2010–2020 közötti elemzett időszakban jelentős európai uniós forrásból származó támogatás segítette, ebben az időszakban 11 567,4 milliárd forintot használtak fel, míg a hazai költségvetési források felhasználása ebben a tíz évben 3393,4 milliárd forintot tett ki.

A 2012–2020. évek között alsó becslés szerint összesen 330,1 milliárd forint, fenntartható fejlődési célokat szolgáló adókedvezményt vettek igénybe a cégek.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam