2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem jár fennakadásokkal az élelmiszer-hulladék csökkentését célzó szabályozás

Nem okoz majd áruhiányt vagy fennakadást a mindennapos bolti forgalomban a hatékony hulladékgazdálkodást szolgáló azon intézkedés, amely szerint a multiláncoknak a minőségmegőrzési idővel kínált termékeket a lejárat előtt 48 órával jótékonysági célokra kell felajánlaniuk az élelmiszermentésre létrehozott állami központon keresztül – írja a szerdai Magyar Nemzet.

A napilapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, hogy nem lesz készlethiány az üzletekben, és nem fenyeget az a veszély, hogy kiürülnek a polcok a miatt az új rendelkezés miatt, amely az áruházláncok bevonásával bevezeti az élelmiszermentés új, átlátható rendszerét.

Egyes kereskedők amiatt aggódnak, hogy a százmilliárd forint feletti éves árbevételt termelő kiskereskedelmi cégekre február 1-jétől érvényes, a gyakorlatban pedig május végétől élesedő új rendszerben akadozhat a napi áruszállítás az üzletekbe, mivel még nem tudják, hogy kinek a feladata lesz a rövidesen lejáró minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek kiszállítása az azokat igénylő karitatív szervezetekhez – emlékeztetett.

A napi fogyasztási cikkeket árusító boltok kínálatának nagyobb részét adják azok a termékek, amelyeknek nem a szigorúbb szempontok szerint meghatározott, rövid fogyaszthatósági, hanem a többnapos vagy nemritkán többhetes minőségmegőrzési ideje van.

Ezek közé tartoznak a tartós élelmiszerek, illetve például a csomagolt pékáruk vagy a kekszek, csokoládék, tartós tejek, üdítőitalok, fűszerek.

Az ilyen termékeket még a minőségmegőrzési időn túl is el lehet fogyasztani, értékesíteni viszont tilos. Ezért a készleten ragadt árut eddig is nagy arányban ajánlották fel karitatív célokra, például állatmenhelyeknek vagy ételosztó szervezeteknek egyedi megállapodások szerint. Az is gyakori, hogy a boltok a lejárati idő közeledtével akcióba kezdenek, ami a vásárlók körében népszerű, és csökkenti a boltos veszteségét, ez azonban a jövőben változhat – hívta fel a figyelmet.

Fotó: fotofrog/E+/Getty Images

Vámos György megjegyezte: egyfajta értékvesztéssel járhat az új rendelkezés, viszont a hatékony gyakorlat érdekében jelenleg is zajlanak az egyeztetések, például a megszabott határidőről, az érintett termékek köréről és a logisztikai kérdésekről.

Megjegyezte azt is, a hulladékgazdálkodás hatékonyságát támogató új szabályozás elismeri az eddigi adományozási gyakorlatot, amely beépülhet a formálódó rendszerbe. Az élelmiszermentő központ köt megállapodást az egyes szereplőkkel, például a szállítmányozás körülményeiről is.

Neked ajánljuk
Tovább nő a globális élelmiszer-kereskedelem kibocsátása Közeleg az egységes töltők korszaka Miért jó gombát fogyasztani? Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam