2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bankok még mindig nem vetettek számot a klímaváltozásban játszott szerepükkel

Bár a pénzintézetek intenzíven foglalkoznak a klímaváltozás potenciális kockázataival, illetve a saját működésükhöz köthető kibocsátásukon is igyekeznek faragni, a szennyező nagyvállalatok finanszírozásához kapcsolódó, közvetett felelősségükkel nem néznek szembe – mutatott rá egy friss kutatás.

A 10 legnagyobb, a fosszilis iparág finanszírozásában legjelentősebb szerepet játszó bank általánosságban a korábbinál többet foglalkozik a klímaváltozás kérdésével, ugyanakkor éves jelentéseik alapján nem fogalmaznak meg határozott, ellenőrizhető célokat a portfoliójukhoz kapcsolódó emisszió csökkentése érdekében – derült ki a Gothenburgi Egyetem kutatóinak felméréséből.

A vizsgált pénzintézetek, köztük az amerikai P Morgan Chase, a brit Barclays, a kanadai Toronto Dominion Bank vagy a japán Mitsubishi UFJ Financial Group

csak 2020-ban 425 milliárd dollárt meghaladó összeget fordított a fosszilis üzemanyagok finanszírozására.

„Az általunk vizsgált éves jelentésekben a klímavédelemmel kapcsolatos erőfeszítések a bankok működéséhez kapcsolódó közvetlen hatásokra fókuszáltak, mint például az épületeik energiafogyasztásának csökkentése. Nem vagy elenyésző mértékben ismerték fel az ügyfeleik kibocsátásán keresztül érvényesülő, közvetett hatásukat” – mutattak rá a kutatás készítői.

A bankoknak szembe kellene nézniük a klímaváltozás finanszírozásában játszott szerepükkel – hangsúlyozták a tanulmány készítői. A bankszektort megcélzó, hatékony irányelvekre lenne szükség. Ki kéne dolgozniuk, hogyan mérhetik és csökkenthetik – nemcsak a működésükhöz, de a finanszírozási tevékenységükhöz – kapcsolódó kibocsátásukat – hangsúlyozta a tanulmány egyik szerzője, Åsa Löfgren professzor.

A kutatók reményei szerint a növekvő fogyasztói tudatosság ugyanakkor rábírhatja a pénzügyi világ szereplőit, hogy ne csak a zöldtechnológiák finanszírozásán keresztül kapcsolódjanak a klímaváltozás kezelését célzó erőfeszítésekbe, hanem közvetett felelősségüket is felmérve cselekedjenek. 

Fotó: Nikolay Pandev/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A K&H kibocsátotta első zöldjelzáloglevelét Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Mélytengeri aranyláz – aggódnak a természetvédők (videóval) Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: eurekalert.org
Vissza
Hírfolyam