2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Üzleti szempontból is érdemes fenntarthatónak lenni

A versenyelőny és a fogyasztói elvárások egyaránt ösztönzik a vállalatok fenntarthatósági átállását, ami ráadásul elősegíti az energia- és szállítási költségek megspórolását, illetve a munkavállalók elégedettségét. Két skandináv vállalat, a VELUX és az IKEA egy beszélgetés keretében ismertette, mit jelent számukra és miként csapódik le a működésükben a fenntarthatóság.

„Rövid távon versenyelőnyt jelent, ha egy vállalat fenntarthatóan működik” – mondta el Mészáros Krisztián, a VELUX kelet-közép-európai regionális alelnöke, majd hozzátette, hogy a fenntarthatóság ma már egyébként sem választható lehetőség, hanem a jövőt megalapozó gazdaságfejlesztési irány.

Az eseményen Bálint Attila, az IKEA fenntarthatósági vezetője elmondta: a gyártó vállalatok számára a vásárlói döntések meghatározóak, ezért fontos a fenntartható működés és termelés.

Ráadásul a fenntarthatósági beruházások megtérülnek, így nem az a kérdés, hogy belevágjanak-e ezekbe, hanem, hogy melyik az a legjobb technológia, amit választaniuk érdemes.

A lakberendezési áruház fenntarthatósági törekvései a termék teljes életútját érintik, aminek része a megújuló anyagokból készült termékek előállítása és eljuttatása fair ellátási láncon keresztül a vásárlókhoz, valamint a bútorok újrahasznosítása.

Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a cég 2030-ra klímapozitívvá váljon, és elérje, hogy a termékei 100%-ban újrahasznosított és/vagy megújuló anyagokból készüljenek.

A szakértők kihangsúlyozták, hogy a termékek élettartama központi kérdés a fenntarthatóságot illetően, valamint az is, hogy a munkavállalóik is magukénak érezzék a cég céljait, ők is be legyenek vonva a kisebb kibocsátási célok elérésébe.

Szakács-Módos Eszter, a VELUX műszaki igazgatója szerint törekednek arra, hogy minél kevesebb legyen a selejt, az üveg esetében például 3-4%-os megtakarítást tudnak elérni az új technológiák segítségével.

Az ablakok gyártásához rengeteg faanyagra van szükségük, ezek kizárólag tanúsított forrásból származhatnak, nem lehet erdőirtásból, természetvédelmi területről származó fa az alapanyagaik között.

A gyártás során keletkezett fahulladékot fűtőanyagként használják már 35 éve. Összességében a keletkező hulladék 99%-át valamilyen formában újrahasznosítják, vagy újrahasznosításra küldik, helyben báláznak és tömörítenek, hogy az elszállítással járó lábnyomot is csökkentsék. Környezeti lábnyomuk további csökkentésére már a beszállítóktól is megkövetelnek bizonyos vállalásokat.

Fotó: Michael Piepgras/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam