2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az EU új határértékeket fogadott el bizonyos vegyi anyagokra vonatkozóan

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a rákkeltő anyagokkal és mutagénekkel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről szóló uniós jogszabály módosítását, amely úgynevezett expozíciós határértékeket állapít meg az akrilnitrilre és a nikkelvegyületekre, és csökkenti a benzolra vonatkozó jelenlegi határértékeket – közölte az uniós tanács.

Az uniós tanács álláspontja szerint a rákkeltő anyagokról és mutagénekről szóló irányelv változtatása javítja majd a munkavállalók védelmét azzal, hogy fokozott védelmet nyújt tizenkét, az emberi reprodukciós rendszerre ható és azt károsító vegyi anyaggal szemben.

A rákkeltő, mutagén vagy reprodukciót károsító gyógyszerekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók képzése javulni fog:

az új jogszabály előírja, hogy az Európai Bizottságnak iránymutatásokat kell kiadnia az ilyen termékekkel kapcsolatos képzésről, felügyeletről és ellenőrzésről.

A tagállamoknak két év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy megfeleljenek az elfogadott változtatásoknak.

A módosított irányelv értelmében továbbá az uniós bizottság megbízást kap arra, hogy legkésőbb december 31-ig nyújtson be cselekvési tervet további, legalább 25 veszélyes vegyi anyagra, anyagcsoportra vagy technológiai eljárással előállított anyagra vonatkozóan.

Az Európai Bizottság azért javasolta a jogszabályi módosítást, mert adatai szerint több mint egymillió munkavállaló van kitéve a rákkeltő akrilnitril, nikkelvegyületek, valamint benzol hatásának, és a munkahelyi ártalom miatt évente bekövetkező halálozások 52 százaléka rákos megbetegedés miatt következik be az Európai Unióban.

Fotó: deliormanli/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam