2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A bitcoinbányászat éleszti újra az amerikai szénerőművek kialvóban lévő tüzét

A megcsappanó kereslet miatt és a szennyezés csökkentése érdekében az Egyesült Államokban fokozatosan visszaszorultak a szénerőművek. Jól példázza ezt a Montana államban működő, 115 megawattos szénerőműnek a története, amely 2020-ban már csak 46 napot üzemelt. Ekkor azonban megérkeztek a kriptobányászok.

2018-ban egyszer már az erőmű bezárása is felmerült, azonban 2020 végén a Marathon nevű, bitcoinbányászattal foglalkozó cég megvette és megmentette a pusztuló szénerőművet – számolt be róla a The Guardian nyomán a 444.hu.

Az erőmű melletti kb. 8 hektáros területre több mint 30 ezer Antminer S19 típusú, kriptovaluták bányászásához használt számítógépet telepítettek, és az egész gépparkot az erőműre kötötték.

Ennek megfelelően az erőmű szén-dioxid-kibocsátása megugrott: 2021 második negyedévében 187 ezer, a harmadik negyedévben pedig 206 ezer tonna szén-dioxidot bocsátott ki.

2021 végére az erőmű és a számítógépek is „megközelítőleg teljes kapacitáson” működtek a Marathon közleménye szerint.

„Elborzadva néztem, mi történik, szörnyű fordulat ez” – mondta a Guardiannek Anne Hedges, a Montanai Környezetvédelmi Információs Központ nevű környezetvédő szervezet társigazgatója.

A bitcoinbányászat világszerte egyre több energiát használ, egyes kimutatások szerint a globális energiafogyasztás fél százaléka bitcoinbányászatra megy, ami több mint az 5,3 millió lakosú Norvégia áramfogyasztása.

Fotó: baloon111/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam