2022. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyibe kerülhet a 2050-re kitűzött klímacélok megvalósítása?

A globális gazdaság alapvető átalakítására lesz szükség ahhoz, hogy 2050-re elérjük a nettó zéró kibocsátási célt. Ennek hatalmas költsége van, de tekinthetünk rá extra kiadás helyett egyfajta hosszú távú beruházásként is, amit azért teszünk, hogy később ne kelljen a katasztrófák sokszor megbecsülhetetlen költségeit megfizetni.

A McKinsey januári elemzésében megbecsülte, hogy globálisan mennyibe fog kerülni a világnak a nettó zéró kibocsátási átállás, vagyis a fenntarthatósági célok elérése. Egy hipotetikus becslést fogalmaztak meg az összes kibocsátás mintegy 85 százalékát kitevő energia- és földhasználati rendszerek fenntartható átmenetének keresletre, tőkeallokációra, költségekre és a munkahelyekre gyakorolt gazdasági hatásait illetően.

Az átállás folyamatára modellezett korai és késő cselekvési tervek akár egy új, azonnali beavatkozással is bővülhetnek az energiaszektort érintően.

A becslés szerint az energia- és földhasználati rendszerek fizikai eszközeire fordított tőkekiadások a nullaszázalékos átmenet során 2021 és 2050 között mintegy 275 000 milliárd dollárra, azaz átlagosan évi 9200 milliárd dollárra rúgnának.

Ez a jelenlegi beruházásokhoz képest, 60%-os, vagyis akár 3500 milliárd dolláros éves költségnövekedést is jelenthet, ennyivel többet költenénk tehát alacsony kibocsátású eszközökre a jövőben. Összehasonlításképpen, ez a többletkiadás 2020 és 2050 között a globális GDP mintegy 2,8 százalékát tenné ki, és megfelelne a 2020-as globális vállalati nyereség körülbelül felének, a teljes adóbevétel negyedének és a háztartási kiadások 7 százalékának.

Az évi 9200 milliárd dollár az új fizikai eszközök telepítését és a meglévő eszközök szén-dioxid-mentesítéséhez kapcsolódó kiadásokat foglalja magába. Nem tartalmazza az olyan kiigazításokat, támogatási kiadásokat, mint például a munkavállalók átképzése és átcsoportosítása, vagy a gazdaság egyes részeinek értékvesztése.

A nettó nulla forgatókönyvben az lenne a feladat, hogy a magas kibocsátású eszközökre fordított mai kiadásokból körülbelül 1000 milliárd dollárt átcsoportosítsunk az alacsony kibocsátású eszközök felé.

Fotó: NanoStockk/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu Az óceánok változó hőviszonyai hatással lesznek az időjárás-előrejelzésre is Négy ország a tengeri szélenergiáért, a gázimporttól való függés ellen
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam