2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a hitelezés terén is jelentős nehézségeket hozhat

Bár az elmúlt években történt elmozdulás például a banki hitelezési gyakorlatban, és a szennyezőbb vállalatok némileg nehezebben juthatnak hitelhez, a pénzügyi piacok továbbra is alábecsülik a klímaváltozás jelentette fenyegetést – mutatott rá  a Másfél fokon Burger Csaba közgazdász.

Az eurózóna pénzügyi stabilitása felett őrködő Európai Központi Bank négymillió vállalat adatain végzett klímastressztesztet, hogy pénzügyi szemszögből vesse össze a zöld átmenet miatti veszélyeket a klímaváltozáshoz kapcsolódó fizikai kockázatokkal.

Milyen veszélyekkel járhat a klímabarát fordulat? A fenntarthatóbb technológiákra való átállás jelentős beruházásokat igényel, és mint Burger Csaba rávilágít: a hitelkockázat együtt növekszik az eladósodottsági fokkal, azaz „arányában minél nagyobb hitellel rendelkezik egy cég, annál valószínűbb, hogy törlesztési nehézségei akadhatnak”.

De jelenthet-e az átmenethez szükséges beruházások okozta hitelfelvételi szükséglet problémát a pénzügyi stabilitás szempontjából, vagy inkább a klímamodellekből levezethető fizikai kockázatok a veszélyesebbek?

Hogy választ kapjanak, a központi bank elemzői ezeket a hatásokat – a fizikai és az alacsony kibocsátású átmenethez köthető kockázatokat – három különböző klímaforgatókönyv mellett mérték fel.

 A „Rendezett átállás” forgatókönyv a párizsi klímacélok tényleges megvalósulását tételezi fel, míg a „Meghiúsult átállás” forgatókönyve nem tételez fel további klímavédelmi intézkedéseket, ami 2100-ra 3 fok feletti átlaghőmérséklet-növekedést jelentene. A két végpont között található a „Rendezetlen átállás” forgatókönyv, amely megkésett kibocsátáscsökkentéssel éri el 2050-re a nettó zéró kibocsátást, a tűzvészek és áradások gyakoribbá válását eredményezve.

Fotó: chaoss/iStock/Getty Images Plus

Az alacsony szén-dioxid-intenzitású átmenethez köthető kockázatok megjelennek a Rendezett és a Rendezetlen átállás esetén, és átmenetileg valóban okoznak olyan problémákat, mint az energia drágulása, ill. átmeneti jövedelmezőségromlás.

Ez azonban eltörpül a 2021 őszén látott árnövekedés mellett: az átlagos cégre számított jövedelmezőség nem romlik 1 százaléknál többet a Szabályos átmenet első éveiben

– ismertette a közgazdász. Ez a mutató a Rendezett átálláshoz képest 20 százalékkal romlana a Rendezetlen átállás, 40 százalékkal a Meghiúsult átállás esetében.

A hitelezési veszteségek az eurózóna teljességére vetítve 3,5 százalékkal magasabbak Rendezetlen átállás esetén, és majdnem 8,5 százalékkal magasabbak az átmenetet mellőző, Meghiúsult átállás esetében.

Bár ezek az értékek az emberiség szintjén akár vállalhatónak is tűnhetnek, egyenlőtlen eloszlásuk miatt teljes országokat és olyan létfontosságú iparágakat tehetnek tönkre, mint a vízgazdálkodás és a mezőgazdaság

– hangsúlyozta Burger Csaba, aki a probléma kezelésére a szabályozás felgyorsítása mellett a megújuló energiákba irányuló befektetések fokozását szorgalmazza.

Neked ajánljuk
Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Több viharkárt, szélsőségesebb időjárást hozhat hazánkba a klímaváltozás Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Segítőközpont a menekültekért Zöldáramot szolgáltató elektromosautó-töltőket telepítenek országszerte
Tovább a forrásra: masfelfok.hu
Vissza
Hírfolyam