2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A divatipar megtorpanása súlyos veszteségekkel járt, de új lehetőségeket is hozott

A válság és az ebből eredő leállások óriási hatással voltak a ruházati, lábbeli- és textiliparra, az üzemek raktáraiban hegyekben álltak a készletek. A bezárások annyira látványosak voltak, hogy ekkoriban többen vizionálták a fast fashion uralmának a végét. A divatipari óriások azonban nem rogytak térde, és a kiesést sem ők szenvedték meg igazán, hanem azok a textilgyárakban robotoló (elsősorban) nők tömegei, akik korábban is sanyarú körülmények között, szinte éhbérért dolgoztak.

A Global Fashion Agenda szerint 2020-ban csaknem 1100 bangladesi ruhagyár megrendeléseit törölték (vagy egyszerűen nem fizették ki), ami egzisztenciális csődöt jelentett azok számára, akiknek az alacsony bérük miatt nem voltak tartalékaik – ismertette az Nlc.hu.

Rubana Huq, a Bangladesi Ruházati Gyártók és Exportőrök Szövetségének (BGMEA) elnöke és a bangladesi Circular Fashion Partnership projekt partnere szerint

ez csak Bangladesben 1,2 millió munkás életére volt hatással – rengeteg nő nemcsak a munkáját vesztette el, hanem ezzel együtt a gazdasági függetlenségét, a szabadságát is.

Megszakad a szív és az ellátási lánc

A járvánnyal járó gyártási és ellátási nehézségek hatására egyre több nyugat-európai divatmárka kezdte visszaszervezni közelebbre a ruhaipari gyártást Ázsiából. Így a magyar textilipar maradéka szerencsésen jött ki a helyzetből.

„2021-ben meglepően jó évet zártunk, ugyanis az ázsiai beszállítói láncok akadoztak, ezért több cég, amely eddig külföldről importált, hozzánk fordult”

– mondta el a 27 éve működő a Sinka és Társa Kft. tulajdonosa Farkas E. Linának. Sinka József szerint a világjárvány alatt egyértelműen kiderült: nem mindegy, hogy a vállalkozások ki vannak-e téve az elakadó szállításoknak. Szerinte ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy minél szélesebb legyen az a vásárlói réteg, amely tudatosan vásárolja és használja a ruhákat, és számít neki az is, hogy kik és milyen munkakörülmények között állították elő azokat.

Az emberiség szén-dioxid-kibocsátásának tizedéért felelős divatipar csak akkor lehet zöldebb, ha kevesebbet gyártunk, sokkal kevesebbet vásárolunk, és fel kell hagynunk azzal is, hogy a ruhákat eldobhatónak tekintjük.

Szerencsére egyre több gyártó ismeri fel a változás szükségességét. Ráadásul az ágazattal foglalkozó kutatások szerint azok a vállalatok, amelyek életben tartják a fenntarthatósági programjaikat és kötelezettségvállalásaikat, a válság végére tartós üzleti előnyre tesznek szert, és fontos szerepet játszanak majd a fenntarthatóbb divatipar újjáépítésében.

Fotó: yanjf/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja Egy egyszerű, fekete póló kalandos eredettörténete A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam