2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyelőre elmarad a bitcoin betiltása Európában

Az Európai Parlament képviselői hétfőn elfogadtak egy új, a kriptoeszközök – köztük a kriptovaluták, mint pl. a bitcoin – felügyeletéről, fogyasztóvédelméről és környezeti fenntarthatóságáról szóló szabálytervezetet, amely mederbe tereli a virtuális pénzek jogállását, egyben szigorú szabályokat határoz meg azok használatával, nyilvántartásával és adóztatásával kapcsolatban is.

Bár a törvénytervezet eredeti változatában gyakorlatilag betiltotta volna a rendkívül környezetkárosító és energiapazarló, ún. „proof-of-work” típusú kriptovaluták használatát, mint amilyen a bitcoin is, az utolsó pillanatban finomítottak ezek szabályozásán – írja a PCFórum.hu.

Így a most elfogadott javaslat tételesen nem teszi illegálissá ezeket sem, ugyanakkor előírja, hogy azoknak a jövőben környezetbarát módon kell majd működniük. A szabályzás a szigorú értelemben vett kriptovaluták mellett kitér a kriptotokenekre (mint pl. az NFT-k) is – ezek mindegyike esetében átláthatóságot, nyilvánosságot, valamint a tranzakciók szigorú felügyeletét írja elő.

A kriptovaluták – különösen a tranzakciók érvényesítésére használt mechanizmusok – karbonlábnyomának csökkentése érdekében a képviselők arra kérték fel az Európai Bizottságot, hogy az 2025. január 1-jéig terjesszen új törvényjavaslatot a fenntartható tevékenységek uniós taxonómiájába történő belefoglalásukra.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bitcoin és más, erősen környezetkárosító és energiapazarló kriptovaluták egy kb. 3 éves haladékot kaptak működésük megreformálására, amit követően azonban – szennyezési mértékük okán – de facto tilossá válhat majd használatuk az EU-ban.

Fotó: solarseven/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: pcforum.hu
Vissza
Hírfolyam