2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Feketelistára kerülnek a zöldre festésen kapott divatcégek az Egyesült Királyságban

A brit versenyhivatal (CMA) kutatása szerint a vásárlók hatvan százaléka hajlandó magasabb árat fizetni a környezetbarát termékekért. Viszont ha átverik őket, egy idő után bizalmukat vesztik, ami veszélybe sodorhatná az Egyesült Királyság klímacéljait.

A brit versenyhivatal ezért nyilvánosan fogja listázni azokat a divatcégeket, amelyek fenntarthatónak hazudják a termékeiket, de nem tudják bizonyítani, hogy azok tényleg környezetbarát módon készülnének – írta meg a The Guardian alapján a 444.hu.

A CMA szerint rengeteg olyan divatcikk, sőt márka van, amelyet a gyártó azért címkéz – alaptalanul – fenntarthatónak, hogy magasabb áron adhassa el.

A vásárlók megtévesztésén túl ez azért is probléma, mert a valóban fenntarthatóan működő cégek versenyhátrányba kerülnek, ha a fogyasztók a többi bolt kamu környezetbarát termékeit veszik meg

– mutatott rá Cecilia Parker Aranha, a CMA fogyasztóvédelmi igazgatója.

A versenyhivatal vizsgálni fogja azokat a termékeket, amelyeket környezetbarátként reklámoznak, de a gyártó nem közli, hogy mitől környezetbarát a gyártási folyamat, és azokra is lecsapnak, akik azt állítják, újrahasznosított anyagokból készülnek a termékeik, de a valóságban csak pár százaléknyi újrahasznosított fonalat tartalmaznak.

A megtévesztő gyakorlatot folytató cégeket felszólítják, hogy változtassanak a termékeik reklámozásán, ha pedig ezt nem teszik meg, bíróságra viszik az ügyüket. A legrosszabbul teljesítő cégek listáját nyilvánosságra is hozzák majd.

Fotó: Margaryta Basarab/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam