2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A városok példája nyújthat bepillantást a körkörös gazdaságba

A körforgásos gazdaságot általában a 3R U (Reduce-Reuse-Recycle) – azaz csökkentés-újrahasznosítás-újrahasználás – fogalmára redukálják, a koncepció azonban ennél sokkal összetettebb, és számos olyan következményt hordoz magában, amelyek paradigmaváltással járnak a városi környezetek tervezésében.

Az EU 2020-ban közzétette a körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervet, amely a Green New Deal végrehajtásának egyik kritikus eleme. A stratégia többek között a fenntartható termékek tervezését, a hulladék csökkentését és a másodlagos anyagok uniós piacának létrehozását foglalja magában.

A terv felvázolja az újrahasznosított tartalomra vonatkozó követelmények lehetséges bevezetését bizonyos építőipari termékek esetében, ami jelentős paradigmaváltást jelent az építőipari ágazat építési szabályzata számára.

Emellett az EU ösztönözni kívánja a talajzáródás csökkentésére és a felhagyott vagy szennyezett barnamezős területek rehabilitációjára irányuló kezdeményezéseket.

A körforgásos gazdasági stratégiák kidolgozásához holisztikusan meg kell érteni, hogyan gazdálkodik egy város az erőforrásaival, milyenek a hulladékgazdálkodási szokásai, és a magánszféra érdekelt feleit is be kell vonni abba, hogy partnerekké váljanak egy új helyi gazdasági keretrendszerben.

A helyi körforgásos gazdaság kialakításában Prága városa úttörő szerepet játszik. A város 2019-ben az amszterdami székhelyű Circle Economy nevű szervezettel közösen elemezte a helyi anyagáramlásokat és a szén-dioxid-kibocsátást a helyi gazdasággal összefüggésben, hogy meghatározza azokat a kulcsfontosságú iparágakat, ahol a körforgásos gazdaság gyakorlatait be lehetne vezetni.

Az így kialakított cselekvési terv a következőkben öltött testet: olyan Re-Use pontok hálózatának létrehozása, amelyek olyan kiselejtezett elemeket dolgoznak fel, mint a háztartási készülékek és bútorok, az élelmiszerhulladék összegyűjtése, amelyet biogázzá alakítanak, valamint a körforgásos mezőgazdasági elvek megvalósítása a város körüli mezőgazdasági területeken.

Fotó: BsWei/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: kp.hu
Vissza
Hírfolyam