2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Perrel néz szembe a Shell

Egy Shell-részvényekkel is rendelkező, környezetvédelemre specializálódott ügyvédi iroda egyenesen a cég döntéshozóit perli azért, amiért képtelenek eleget tenni a rájuk is vonatkozó szennyezőanyag-kibocsátási célok betartásának. Az iroda szerint ezzel a Shell hosszú távú érdekeit is képviselik.

A ClientEarth kedden jelentette be, hogy keresetet nyújtott be a Shell igazgatótanácsának 13 tagja ellen, és erről a céget is értesítették – írta meg az Index.

A vád szerint a tanács nem tudott vagy nem akart olyan stratégiát kialakítani, amellyel tartani lehetne a párizsi megállapodásban kijelölt célkitűzéseket.

Az ügy jelentősége abban rejlik, hogy korábban még soha nem volt arra példa, hogy egy cég igazgatótanácsát személyesen vonják felelősségre, amiért képtelenek voltak „megfelelően felkészülni” egy nulla nettó energiafelhasználású váltásra.

„A Shell komolyan ki van téve az éghajlatváltozás fizikai és átmeneti kockázatainak is, klímavédelmi terve mégis alapjaitól fogva félremegy” – mondta a CNBC szerint Paul Benson, a ClientEarth egyik számonkérhetőséggel foglalkozó ügyvédje. Szerinte minél tovább késlekedik az igazgatóság, annál valószínűbb, hogy a vállalatnak hirtelen kell behúznia a kéziféket, hogy megőrizhesse kereskedelmi versenyképességét, és meg tudjon felelni az elkerülhetetlenül érkező szabályozási elvárásoknak.

Fotó: SOPA Images/Getty Images

A Shell szóvivője szerint ugyanakkor az éghajlatváltozás problémája jóval nagyobb annál, hogy egyes szektorokat tegyenek felelőssé érte: a világ kormányainak és szakembereinek együtt kell dolgozniuk, ha megfelelő választ akarnak adni az energiabiztonság és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének kérdésére.

Az olajóriás nem először keveredik perbe a klímastratégiája miatt: 2021 májusában a holland bíróság kötelezte arra, hogy 2030 végéig 45 százalékkal csökkentse globális szén-dioxid-kibocsátását a 2019-es szinthez képest. A bíróság azt is egyértelműsítette, hogy a Shell felelős saját és beszállítói szennyezéséért is, de a cég fellebbezett a döntés ellen, és a per még most is tart.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam