2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöldfordulat éveit éljük a pénzügyek terén

A klímavédelemhez pénz kell: nem lehet cserbenhagyni azokat az iparágakat és ügyfeleket, amelyeknek finanszírozás, forrás szükséges a fenntartható átalakuláshoz – mutatott rá a Világgazdaság oldalán megjelent elemzésében Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelemért felelős alelnöke.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – Közép-Európában az első jegybankként – három éve dolgozik azon, hogy idén láthatóvá váljék a fordulat, vagyis az, hogy a pénzügyi szektor erőteljesen kezdjen el foglalkozni a környezetileg is fenntartható gazdasági növekedéssel, utat mutatva és finanszírozást biztosítva a hazai gazdaság egészének a klímaváltozás elleni küzdelemben – írja Kandrács Csaba.

A pénzügyi szektoroktól ennek keretében az MNB azt várja el, hogy – figyelve és kezelve a környezeti eredetű pénzügyi kockázatokat – tegyék zöldebbé termékeiket és szolgáltatásaikat, sőt belső működésüket is. Ehhez segítséget, szakmai támogatást is adnak:

A klímavédelmet zászlajukra tűző hazai és nemzetközi partnerekkel való együttműködés, illetve edukációs programok, szakmai cikkek, oktatási tevékenységek, zöld pénzügyi konferenciák révén mutatják be széles körben a fenntarthatóságot szolgáló megoldásokat, tudásbázist. 

Hazánk az EU számos országához képest lemaradásban van a zöldtermékek elterjedtségét és ismertségét tekintve. Hátrányunk ledolgozására a jegybank számos piacösztönző és lakossági edukációs programot indított.

  • A lakosságot célzó fejlesztés például a zöld pénzügyi lakossági termékkereső alkalmazás, amely az MNB honlapján válik majd elérhetővé. „Ebben a fogyasztók számára itthon már megtalálható zöld pénzügyi termékekre vonatkozó információkat jelenítjük meg, könnyen elérhetően és összehasonlíthatóan, s egyúttal bővítjük is a fogyasztók ismereteit is e téren” – ismertette az MNB alelnöke.
  • Az MNB még 2020 decemberében indította el Családi Zöld Pénzügyek honlapját, amelyen környezet- és pénztárcabarát tanácsokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy a pénzügyek tudatos kezelése egyben a fenntarthatóságot is szolgálja.
  • A zöld pénzügyi áttörés lehetetlen a piaci szereplők együttműködése nélkül. Ezért a jegybank 2020 elején zöld vállalati és önkormányzati tőkekövetelmény-kedvezmény programot indított, amely révén a hitelintézetek 2021 ősze óta – az eddigi finanszírozási célokon túl – zöldhiteleket is nyújthatnak.
Neked ajánljuk
Együttműködési megállapodást kötött az MNB és az Európai Beruházási Bank Az MNB szerint jelentős növekedés indult el a zöldpénzügyi piacokon Az MNB nyitott a zöldlakáshitel folytatására Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam