2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntarthatóságból üzleti stratégia: 50 éve zöldül az IBM

Már több mint 50 éve, hogy az IBM akkori vezérigazgatója, Thomas J. Watson 1971-ben bemutatta a vállalat első környezetvédelmi politikáját, amely az IBM összes alkalmazottját érintette. A vállalat azóta is vallja: működésükben állandó figyelmet kell fordítani nemcsak a termék előállításával járó hulladékra, hanem a termékfejlesztés során kialakított folyamatok következményeire is.

Az IBM környezetvédelmi politikája azóta folyamatosan fejlődött, és a környezetvédelem beépült a vállalat üzleti modelljébe – írja Jim McGregornak, a Tirias Research vezető kutatójának az EE Times mérnöki portálon megjelent elemző cikke nyomán a Computer World.

Az IBM az Egyesült Államokban már 1992-ben segített elindítani az Energy Star programot, hogy felhívja a figyelmet a készülékek energiafogyasztására. A szén-dioxid-kibocsátásról szóló első jelentése 1994-ben készült. A vállalat 2007-ben hivatalos állásfoglalást tett közzé az éghajlatváltozásról, majd 2015-ben az IBM támogatta a párizsi klímaegyezményt is.

Az IBM 2019-ben tagja lett a Climate Leadership Councilnak, egy nonprofit szervezetnek, amely a leghatékonyabb, legigazságosabb és politikailag megvalósítható klímamegoldások támogatására jött létre.

A folyamat azonban folytatódik. Az IBM nemrég bejelentette, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegességet fog elérni anélkül, hogy a CO2-kibocsátás kompenzálására bármilyen formában szén-dioxid-tanúsítványokat használna. 2025-re a 2010-es bázisévhez képest 65 százalékkal csökkentenék üvegházhatású gázok kibocsátását.

Mint Jim McGregorz rámutatott, az IBM úgy építette be a fenntarthatóságot az üzleti stratégiájába, hogy a termékeit és szolgáltatásait világszerte használó kormányzati és kereskedelmi szervezetekkel számos területen – a mezőgazdaságtól a közlekedésig – a fenntarthatósággal is számoló üzleti és technológiai megoldásokat dolgoznak ki.

Fotó: Bloomberg/Getty Images

Jelentős erőforrásaik vannak az időjárás-modellezésben, de együttműködtek a kockázatelemzésben vezető szerepet játszó The Climate Service-szel is az éghajlatvédelmi szempontból is megalapozott pénzügyi döntéseket lehetővé tevő Climanomics elemzési platformon kifejlesztésében. 

De az IBM energia-, gyártó és közlekedési vállalatok, illetve tudományos szervezetek széles körével is együtt dolgozik a kibocsátás csökkentése, az éghajlati kockázatok kezelése, a fenntartható energia hasznosítása, a rendszerhatékonyság javítása és a fenntartható ellátási láncok működtetése érdekében.

Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza A zöldre festés miatt szigorodik a francia reklámtörvény A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam