2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

MNB: a természet kárára nem lehet erőltetni a növekedést

A környezeti fenntarthatóság elérése a 21. század egyik legnagyobb kihívását jelenti – húzta alá  a klímaváltozással kapcsolatos pénzügyi jelentésének bemutatása kapcsán a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB első átfogó klímakockázati jelentésének fő motivációja a jegybanki működés áttekintése, illetve a jegybankmérleg klímakockázati értékelése mellett a nemzetközi gyakorlat támogatása volt, valamint a hazai pénzügyi és állami szereplők számára történő példamutatás.

A jelentés elkészítése során az MNB elsősorban a G20-ak Pénzügyi Stabilitási Tanácsa által létrehozott, éghajlatváltozással kapcsolatos pénzügyi közzétételekkel foglalkozó munkacsoport (TCFD) ajánlásaira támaszkodott. Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükben rámutattak:

az éghajlat változása hatással van az árstabilitásra, a pénzügyi stabilitásra és a fenntartható felzárkózásra, így a kérdést a jegybankoknak is kiemelten kell kezelniük.

Hangsúlyozták: mérés nélkül nem képzelhető el zöldfordulat, hiszen a környezeti fenntarthatóság alapvető feltétele a transzparencia mind a kiindulópont, mind pedig a megtett lépések hatásának vizsgálata tekintetében.

A pénzügyi szektor központi jelentőségéből adódóan az MNB-re mint monetáris és pénzügyi felügyeleti hatóságra ebben a tekintetben is kulcsszerep hárul. A jegybanktörvényben 2021 nyara óta tételesen is szerepel, hogy az árstabilitási cél elsődlegessége mellett az MNB támogatja a környezeti fenntarthatóság elérését.

A magyar pénzügyi rendszer szisztematikus zöldítésének kulcsfontosságú lépése az MNB klímakockázati jelentésének publikálása, amit évente tervez a jegybank megjelentetni, ösztönözve ezzel a hazai pénzügyi és állami rendszer szereplőit a gyakorlat követésére – tájékoztattak.

Fotó: Fred Romero/Wikimedia Commons/cc by
Neked ajánljuk
Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza MNB: a klímaváltozás a pénzügyi szektort is sújtja A fenntartható vásárlásokhoz ad tippeket a Kifli.hu A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam