2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható irodák népszerűek, de aggasztóan kevés van belőlük

A fenntartható épületek 23-26 százalékkal magasabb bérleti díjért adhatók ki, miközben 8 százalékkal magasabb kihasználtságot érhetnek el a bérbeadóik. Ugyanakkor jelenleg a kereskedelmiingatlan-állomány több mint 90 százaléka nem felel meg a fenntarthatósági követelményeknek.

Az emberiség évente 51 gigatonnát elérő károsanyag-kibocsátásának mintegy 39 százalékáért az ingatlanok felelősek, így nem meglepő, hogy az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése érdekében egyre több befektető kötelezi el magát a nettó nulla karbonkibocsátás mellett – írja az Origo.

A workcloud24 friss piackutatása ráirányította a figyelmet: az ingatlanfejlesztőknek és vagyonkezelőknek is változtatniuk kell, ha nem akarják kockáztatni vállalati értékelésüket és teljesítményüket – ugyanis a bérlők szintén fenntarthatóbb épületeket követelnek, mivel mind az alkalmazottak, mind a döntéshozók egyre környezettudatosabbak.

Várhatóan hamarosan a legtöbb nagy bérlő már csak az ESG-szabványoknak megfelelő épületekre fog szerződni.

Hogy az elvárásoknak megfelelhessenek, az ingatlantulajdonosoknak és befektetőknek hatékonyabban kell gyűjteniük és elemezniük a kibocsátásukat befolyásoló adatokat.

Fotó: kokouu/E+/Getty Images

Hódítanak a digitális megoldások

Egy irodaház üzemeltetése akár 350 kWh/négyzetméter/év működési energiát is igényelhet, egy négyzetméternyi hasznos irodaterület megépítéséhez pedig akár 3500 kWh beágyazott energiára is szükség lehet.

Mindez egy fosszilis energiára támaszkodó ország esetében egy átlagosan 10 négyzetméteres munkaállomáshoz kapcsolódóan évente 28 tonna beágyazott és további 2,8 tonna működési szén-dioxidot eredményez.

A kibocsátások becslését sokkal egyszerűbbé teheti új ingatlanprojektek esetében az épület digitális másolatának elkészítése, mert így minden tervezési, építési és üzemeltetési folyamat nyomon követhetővé válik. A digitális másolattal jelentős megtakarítás érhető el nemcsak az építési és szállítási költségek, de a felhasznált építőanyag, idő és  energia terén is, javítva a fenntarthatóságot.

Míg a beágyazott szén-dioxiddal kapcsolatos probléma elősorban a klímasemleges építőanyagok alkalmazásával orvosolható, addig üzemeltetési oldalon a (távmunka szervezését támogató) digitális megoldások kerülnek előtérbe. Ezek segíthetnek monitorozni a munkaállomások kihasználtságát, javítani a munkaszervezést és csökkenteni a használaton kívüli időszakokhoz kapcsolódó energiafogyasztást.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam