2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ING felhagy az új olaj- és gázprojektek finanszírozásával

A pénzintézet az elsők között van a nagy pénzügyi cégek közül, mely hasonló lépéseket tesz a klímaváltozás elleni küzdelemben, egyetértésben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) felhívásával, mely szerint az új fúrások leállítása nélkül nem lehetséges a felmelegedés mértékét 1,5 fok alatt tartani.

Az ING ugyan továbbra is finanszíroz energiaprojekteket, de a 2021. december 31. után elfogadott olaj- és földgázkutatást vagy -termelést már nem – ismertette a Reuters nyomán a Világgazdaság.

A vállalat egyre nagyobb hangsúlyt kíván a megújuló energia finanszírozására fordítani, miközben a fosszilis energiával foglalkozó kezdeményezések hitelezését fokozatosan kivezeti. Ugyanakkor nem csak az energiatermelés dekarbonizálása létfontosságú, hanem a megfizethető és megbízható energia is – ezért a meglévő partnerségeket folytatják.

A cél, hogy a megújuló energiával kapcsolatban kihelyezett hitelek mértéke 2025-ig 50 százalékkal nőjön.

Ez a 2021-es 26 százalékos bővülés után nem is tűnik elérhetetlennek. 

Az olajipar finanszírozásának kivezetése azonban csak lépcsőzetesen lehetséges, ezért 2025-ig azt 12 százalékkal csökkentenék, így abban az évben erre a célra már csak 3,5 milliárd eurónyi hitelt adnának.

Fotó: tupungato/iStock Editorial/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam