2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kriptobányákkal összefogva csökkentené kibocsátását egy amerikai olajipari óriás

Az Exxon Mobil egy kísérleti program keretében az észak-dakotai olajkutakból származó – egyébként elégetésre szánt – felesleges földgázt kriptobányászati ​​műveletek fűtőanyagaként használja fel.

Az olajipari óriásvállalat a Crusoe Energy Systemsszel kötött megállapodást, amelynek értelmében a Bakken palamedencében található olajkútból nyernek ki gázt a bitcoinbányász ​​szerverek helyszíni működtetésére használt mobil generátorok áramellátásához – írta meg a Bloomberg nyomán a Portfolio.

A 2021 januárjában indított és júliusban kibővített kísérleti projekt havonta több mint félmillió köbméter gázt használ fel, amelyet amúgy megfelelő vezeték híján elégettek volna.

Az Exxon, amely az Egyesült Államok legnagyobb olajkitermelője, hasonló kísérleteket fontolgat Alaszkában, Nigériában, az argentin Vaca Muerta palamezőkön, Guyanában és Németországban is.

A cég szóvivője szerint az Exxon mindössze a Világbank azon felhívásának tesz eleget, amelyben előírták, hogy 2030-ig számolják fel a felesleges fáklyázást, azaz égetés helyett igyekezzenek valamire felhasználni a melléktermékként keletkezett földgázt. Az olaj- és gázkitermelőkre ugyanis egyre nagyobb nyomás helyezkedik mind a befektetők, mind a szabályozó hatóságok részéről, hogy csökkentsék a karbonlábnyomukat.

A palaolaj kitermelése során rengeteg felesleges gázt égetnek el, vagy jut közvetlenül a levegőbe. A földgáz többnyire metánból áll, amely sokkal erősebb üvegházhatású gáznak számít, mint a szén-dioxid. 

Fotó: Just_Super/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Mindenképp zöldülniük kellene a kriptopénzeknek Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam