2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fintechek viszik előre a bankszektor zöldülését

Az agilis fintechek sorra dobják piacra a színvonalas zöldpénzügyi termékeket, és pozitív környezeti hatás kifejtésére inspirálják az ügyfeleiket. A neobankok között bőven találni olyanokat, amelyek kifejezetten fenntartható célok figyelembevételével jöttek létre.

Az amerikai Aspiration például az ügyfelei által fizetett tranzakciós illetékből faültetési projekteket támogat. A neobank emellett kedvezményeket biztosít a szolgáltatásait használóknak a fenntarthatóan működő kereskedőknek, aktívan segíti őket a klímatudatos fogyasztói döntések meghozatalában, a náluk elhelyezett betétekből pedig nem hiteleznek fosszilis energiahordozókat kitermelő vállalatokat – ismertette a vg.hu.

Az utóbbi azért kiemelten fontos, mert

egy átlagos bank saját működésből fakadó karbonlábnyoma alig 0,2 százalékát (!) teszi ki annak a kibocsátásnak, amelyet közvetve, hitelezési tevékenységén keresztül finanszíroz.

Ha tehát egy bank vállalja, hogy karbonsemlegessé teszi saját működését, az olyan, mintha azt mondaná, 0,2 százalékkal csökkenti az általa finanszírozott károsanyag-kibocsátást. Szerencsére az elmúlt időszak azt mutatja, hogy a hagyományos pénzintézetek is felismerték a probléma fontosságát. 

A magyar piacon is vannak biztató törekvések, a trend azonban a legerősebben Nagy-Britannia piacán rajzolódik ki: a NatWest nevű brit bankóriás például 2021-ben 100 milliárd fontot, a 2020. évi magyar GDP-vel majdnem megegyező összeget különített el a fenntarthatósági törekvések finanszírozására.

A Peak kutató- és tanácsadó csapata szerint fegyverré formálható a pénzintézetek kezében az a tény, hogy hitelezési tevékenységükön keresztül a bankok hatalmas mennyiségű károsanyag-kibocsátást finanszíroznak. A fenntarthatóság mellett elkötelezett piaci szereplők a hitelezési politika zöldítésével képesek lehetnek rákényszeríteni a környezetszennyező szektorokat a fenntarthatóbb működésre. 

Fotó: Chan2545/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam