2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fél évszázad alatt 2 millió ember életét követelte az extrém időjárás

Az elmúlt 50 évben 11 ezerre tehető az időjáráshoz köthető elemi csapások száma – hívta fel a figyelmet a március 23-án tartott meteorológiai világnap kapcsán Radics Kornélia, az OMSZ vezetője az InfoRádióban.

A meteorológiai világnap fókuszában idén a korai veszélyjelzés és a hatékony cselekvés állt. Radics Kornélia rámutatott: már mindenki a bőrén érzékelheti az éghajlatváltozás hatásait a szélsőséges időjárási eseményeken keresztül.

Az elmúlt 50 évben 11 ezerre tehető a vízhez és az éghajlathoz, az időjáráshoz köthető elemi csapások száma, vagyis

átlagosan napi egy szélsőséges időjárási esemény, katasztrófa következik be a Földön, amelyekben átlagosan naponta 115 ember hal meg.

„Ahhoz, hogy megfelelő időben és helyen tudjunk cselekedni, fel kell készülni, ennek alapja a korai veszélyjelzés” – emelte ki Radics Kornélia. A jelzőrendszer alapvető feladata lenne a gazdasági károk megelőzése is, hisz „az élet és a vagyon biztosítása” az, amiről tulajdonképpen szól.

Magyarországon az elmúlt három év tavaszi időjárása egyfajta eltolódást, billegést mutatott; hogy ebből lehet-e hosszú távú következtetéseket levonni, arról a meteorológus azt mondta, hosszú évekre vonatkozókat nehéz, éppen azért, mert szélsőséges időjárási eseményekről beszélünk. Ugyanakkor ezek intenzitása és gyakorisága nagyon nagy mértékben nőtt meg az elmúlt esztendőkben.

A Eunice nevű vihar által kidöntött fatörzs Amszterdam belvárosában 
Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal
Neked ajánljuk
Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Több viharkárt, szélsőségesebb időjárást hozhat hazánkba a klímaváltozás Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam