2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Júniustól rengeteg, környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos adatot tesznek közzé a bankok

A Bázeli szabályozás harmadik pillére szerinti közzétételre vonatkozó elvárásokat az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) tette közzé. A kidolgozott szabályozás végső tervezete összehasonlítható közzétételeket ír elő arról, hogy a szektor szereplői mekkora mértékben finanszíroznak fenntartható vállalatokat és tevékenységeket, valamint hogy az éghajlatváltozás hogyan hat a bank kockázataira, illetve ezeket a kockázatokat milyen módon mérsékli.

Az egységes formátumban történő ESG-publikáció lényege, hogy kellően átfogó és összehasonlítható információt nyújtson az intézmények vonatkozó kockázati profiljának értékeléséhez – idézi a Portfolio azt az elemzést, amelyet Barna Evelin, a KPMG tanácsadója és Vajda Péter, a KPMG szenior tanácsadója készített.

A módosítás célja, hogy az érdeklődők megfelelő információt kapjanak a hitelintézetek ESG-kitettségeiről, kockázatairól és stratégiájáról, és mindezeknek megfelelően megalapozott döntéseket hozhassanak – legyen szó befektetési, finanszírozási vagy szabályozói döntésről. 

A tervezet előírásai összehasonlítható mennyiségi közzétételeket határoznak meg az éghajlatváltozással kapcsolatos átmeneti és fizikai kockázatokra vonatkozóan, ideértve olyan információkat, amelyek a szén-dioxid-kibocsátással vagy az éghajlatváltozási eseményektől függő eszközök kitettségarányával kapcsolatosak.

Fotó: Gang Zhou/iStock / Getty Images Plus

A pénzintézeteknek az extrém időjárási eseményekből adódó konkrét éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokon túl a zöld gazdasági átmenet okozta egyéb kockázatokról is információt kell majd szolgáltatni, ideértve a leginkább szennyező iparágakkal szemben realizált kitettségeket, mivel ezek esetében a legnagyobb a kockázata annak, hogy a jövőben jogi úton korlátoznak bizonyos gazdasági tevékenységeket.

A nyilvánosságra hozott információk kiterjednek továbbá az intézmények azon mérséklő intézkedéseire, amelyek a párizsi klímacélokkal összhangban támogatják ügyfeleik karbonsemleges működésre történő átállását és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodását.

A jelentéstételi kötelezettség nyomán várhatóan a bankok a korábbinál sokkal több, fenntarthatósággal kapcsolatos adatot és várakozást építenek majd be a döntési folyamataikba, aminek hatása lesz a finanszírozási igénnyel rendelkező vállalatokra is – így a zöld gazdasági átmenetet lehetővé tevő projektek és beruházások finanszírozása egyszerűbb és olcsóbb lehet.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam