2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A biztosítókat is aggodalommal tölti el az egyre szélsőségesebb időjárás

Szélsőséges időjárás, jégkár, fagykár: egyre több és egyre koncentráltabb formájú kárigénnyel találkoznak a biztosítók Magyarországon is – derült ki a Portfolio Biztosítás 2022 konferenciájának zöldbiztosítókról és biztosításokról szóló panelbeszélgetésén, amelyen a résztvevők a megváltozott kártapasztalatokról, a klímaváltozás miatti díjemelés szükségességéről és a zöld irányba tett előrelépések fontosságáról is beszéltek.

Egyre hekitkusabbá válik az időjárás, egyre kiszámíthatatlanabb. Egyre gyakoribbak a villámárvizek, amelyek ellen érdemben nem lehet védekezni – mutatott rá Póczik András, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének szakértője.

Ugyanakkor bizonyos kártípusok eltűntek, ilyen például a hónyomáskár – mondta el Vereczki András, az UNIQA kárrendezési igazgatója. A viharok viszont tudnak szélsőséges helyzeteket hozni:

bár a kárszámok érdemben nem nőttek az utóbbi években, de vannak sűrűsödések, koncentráltabban jelentkeznek a károk egy-egy kisebb területen – mindez a viszontbiztosítási díjakat is megemeli, ami előbb-utóbb a biztosítások árában is jelentkezik

– jelezte Kaszab Attila (K&H). Hozzátette: egyelőre nem történt díjemelés, de voltak már az utóbbi időszakban több országban is olyan árvízesemények, amelyek komoly kárigényt hoztak.

Póczik András (FBAMSZ) ugyanakkor a mezőgazdasági biztosításoknál már tudott hozni példákat a biztosítási feltételek megváltozására (pl. szélkár, tavaszi fagy).

A biztosítótársaságok képviselői úgy vélik, paradigmaváltás kellene ahhoz, hogy a vállalatok részt tudjanak venni a fenntarthatóságban. Kaszab Attila szerint a jövőben a biztosítóknak nem az lesz a feladatuk, hogy az eredeti állapotot állítsák vissza, hanem az, hogy a jövő igényeinek megfelelő állapotot tudjanak létrehozni.

Fotó: Amit Vashisht/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Több viharkárt, szélsőségesebb időjárást hozhat hazánkba a klímaváltozás A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam