2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kötelezővé tenné a klímakockázatokról szóló jelentéstételt az amerikai tőzsdefelügyelet

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC) néhány nappal ezelőtt tette közzé a szabálytervezetét, amelynek értelmében a vállalatoknak többek között az éghajlattal kapcsolatos kockázatokról, a saját közvetlen és a közvetett károsanyag-kibocsátásukról is számot kellene adniuk.

A tervezet értelmében az amerikai tőzsdén jegyzett vállalatoknak közzé kellene tenniük a saját közvetlen, azaz működésből származó, illetve közvetett, vagyis az energiafogyasztásukhoz kapcsolódó üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat – sőt, amennyiben az jelentős mértékű, vagy szerepel a vállalat klímatstratégiájában, a beszállítók és partnereik kibocsátását is – írta meg az ING elemzése nyomán a Portfolio.

A cégeknek emellett számot kellene adniuk az éghajlattal kapcsolatos kockázataikról, valamint a szén-dioxid-kiegyenlítésről, azaz az emissziójuk ellensúlyozására máshol végzett kibocsátáscsökkentő tevékenységükről (például faültetés).

A szabálytervezetet a tőzsdefelügyeleti megbízottak többsége támogatja, így egy 60 napos időszak kezdődik a nyilvános észrevételek megtételére, mielőtt a bizottság további módosításokat eszközölne, és véglegesítené a szabályokat. A tervek szerint a szabályok végrehajtását az év végéig megkezdenék.

A javasolt közzétételi szabályok meglehetősen sok kritikát váltottak ki – sokan látták úgy, hogy ezek a közzétételi követelmények túlzott terhet jelentenének a vállalatok számára. A szabályozás mellett szólt ugyanakkor, hogy a piac már régóta igényel egy egységesített, szabványosított rendszert az ESG-szempontokat illetően, túl könnyű ugyanis bármely vállalatnak felerősíteni az ESG-pozitívumait és elhalványítani a negatívumokat. Egy közös közzétételi keret segíthetné a befektetőket, hogy össze tudják hasonlítani a vállalatokat.

Fotó: tunart/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam