2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímavédelem nem árt a gazdaságnak

Egy friss tanulmány szerint a nettó zéró kibocsátással kapcsolatos vállalások nem fogják vissza a gazdasági növekedést.

Az Oxford Open Energy tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a klímavédelem és a gazdasági növekedés nem zárja ki egymást: az írás az energiarendszerek és makrogazdasági modellek segítségével elemzi, hogyan érhetők el ezek a célok úgy, hogy 2100-ig folyamatos gazdasági növekedéssel járjanak együtt – ismertette az EurekAlert alapján a 24.hu.

A szakértők felhívják a figyelmet, hogy 1990 és 2016 között az Európai Unió gazdasága több mint 50%-kal nőtt, miközben a szén-dioxid-kibocsátás 25%-kal csökkent.

Munkájukban különféle forgatókönyveket modelleztek a globális primerenergia-igény növekedésének lassítására. A kutatás központi forgatókönyve szerint a gazdasági növekedés 2020 után 3,5%-ról valamivel több mint 1%-ra csökken 2100-ban. Ez a visszaesés főként az emberi populáció ezen időszak alatti stabilizálódásának köszönhető.

Az egy főre jutó növekedés csaknem felére csökken ez alatt a 80 év alatt, mivel a beruházások növekedése (amelyek elengedhetetlenek a dekarbonizációhoz) 2040 után nagyrészt lelassul. 

Fotó: metamorworks/iStock / Getty Images Plus

A tanulmány alapján szigorú politikai szabályozás mellett még megvalósítható a 1,5 fokos álomplafon, és mindez gazdasági növekedéssel, nem pedig visszaeséssel jár. Ennek elérése érdekében az országoknak ösztönözniük kell az energia- és erőforrás-hatékonyság jelentős növelését, valamint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák gyors elterjedését.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam