2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntarthatósági szempontból sokat kritizált NFT-vel segítenének az esőerdőkön

A digitális műalkotások megvásárlói a brazil őserdő egy-egy darabját fogadják örökbe (tulajdonjogot természetesen nem szereznek), a kibocsátó szervezet a befolyt összeget pedig a szóban forgó területek megőrzésére fordítja.

A portugál székhelyű Nemus brazil leányvállalatának tulajdonában összesen 410 négyzetkilométernyi amazóniai esőerdő van, amelynek védelmére, illetve megőrzésének finanszírozására a társaság új lehetőséget kínál – írja a Reuters nyomán a Bitport.

Az 1997-ben alapított, környezetti fenntarthatósági tanácsadással foglalkozó szervezet nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) értékesítésébe kezdett, amelyek lehetővé teszik a vásárlóknak, hogy

az állatkerti örökbefogadós kampányok mintájára hozzájáruljanak a dzsungel meghatározott területeinek megóvásához: a bevételt a fák megőrzésére és a kivágott területek regenerálására fordítanák.

A Nemus március 25-én kezdte meg az NFT-k értékesítését, és már az első napon sikerült eladnia az első körben 8 ezer hektáros területhez rendelt tokenek 10 százalékát. A  Nemus 4-5 millió dollárt gyűjtene össze, hogy fizikailag is további 2 millió hektárt vásárolhasson a brazil Amazonas szövetségi államban. Emellett támogatnák a fenntartható fejlődésre irányuló erőfeszítéseket, például az acai bogyók és a paradió betakarítását is.

A tokenek az Amazonasnál élő növényekről vagy állatokról készült alkotásokkal érkeznek, tulajdonosaik pedig hozzáférhetnek az adott terület megőrzésével kapcsolatos kulcsfontosságú információkhoz.

Ugyanakkor a kritikusok megkérdőjelezik az NFT-k létjogosultságát a környezetvédelemben, mivel a blokklánc-technológiát használó megoldás jelentős számítási teljesítményt igényel, ami növeli a villamosenergia-termelés iránti keresletet, és azon keresztül az üvegházhatású gázok kibocsátását. A kibocsátó érvei szerint ugyanakkor ez az ár eltörpül az esőerdők megóvásából származó előnyök mellett.

Fotó: Nemus/bitport.hu
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: bitport.hu
Vissza
Hírfolyam