2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járvány a papírfeldolgozóknak is feladata a leckét

Az ellátási láncok elapadása miatt hiány alakult ki újrahasznosítható papírból. A kihívásra adott válaszokról és a papír kéztörlők visszagyűjtésének szemléletformáló erejéről is beszélt Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divíziójának kereskedelmi igazgatója a Tork sajtóeseményén.

Az Essity márkájaként a Tork 30 éve van jelen Magyarországon, és a fenntarthatóság iránti elköteleződését nemcsak saját működésükben igyekeznek érvényesíteni, hanem céljuk, hogy partnereiknek is segítsenek a zöldebb megoldások azonosításában és alkalmazásában. Az egyik ilyen kezdeményezésük a „Tork PaperCircle”.

A szolgáltatás lényege, hogy a használt papírtörlőket a vállalat visszagyűjti partnereitől, és az újrahasznosításra szakosodott üzembe szállítják, ahol aztán különféle papírterméket gyártanak a hulladékból.

A tavaly próbaüzemként már Magyarországon is elindított szolgáltatással kapcsolatban Nagy Géza elmondta, hogy főként pénzintézetekkel és nagy ipari vállalatokkal működnek együtt. Kiemelte: a tavalyi tesztév után idén dinamikus fejlődéssel számolnak a visszagyűjtött papírtörlő-hulladék mennyiségét tekintve.

A kezdeményezéshez csatlakozó cégek a vállalat számításai szerint a megtermelt hulladék mennyiségét akár 20%-kal, a keletkezett szén-dioxid-kibocsátást pedig legalább 40%-kal mérsékelhetik, ráadásul a kéztörtlők elkülönített gyűjtése miatt a dolgozók is tudatosabbá válnak.

A szakember arra is kitért, hogy a járvánnyal járó változások az újrafeldolgozható alapanyag begyűjtését is megnehezítették: a home office általánossá válásával szinte egyik napról a másikra drasztikusan lecsökkent az irodai papírhulladék mennyisége. Erre válaszul az Essity az alternatív rostanyagok felé fordult, és a búzaszalmát (a búza learatása után megmaradt szármaradványt) is bevonta a körforgásos láncba, így helyettesítve a hulladékpapírt a cellulóztermelés során. 

Fotó: Михаил Руденко/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Az ABB új formába hozná a kereskedelmet és az óceáni műanyagot Élet a műanyag evőeszközökön túl Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam