2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lehetnének a termékeink fenntarthatóbbak és újrafelhasználhatók?

Az Európai Bizottság javaslatcsomagot terjesztett elő, hogy az Európai Unióban a fenntartható termékek jelentsék a normát, teret nyerjenek a körforgásos üzleti modellek, a fogyasztók pedig tudatosan és tevékenyen tudják segíteni a zöldátállást – közölte a brüsszeli testület szerdán.

A jogszabályjavaslatok célja, hogy az uniós piacon forgalmazott árucikkek szinte kivétel nélkül környezetkímélőbbek, újrahasznosítottak és energiahatékonyabbak legyenek egész életciklusuk folyamán – ismertette az MTI alapján az AgroTrend.

A javaslatban szereplő termékspecifikus tájékoztatási követelmények biztosítják, hogy a fogyasztók tisztában legyenek vásárlásaik környezeti hatásaival.

Minden termék úgynevezett digitális termékútlevéllel rendelkezik majd – ez megkönnyíti a termékek javítását, illetve újrafeldolgozását, továbbá elősegíti az aggodalomra okot adó anyagok nyomon követését az ellátási láncban.

Az uniós bizottság új stratégiát is előterjesztett, amely célul tűzi ki egyebek mellett

  • tartósabb, könnyebben javítható textiltermékek gyártását;
  • a textilhulladék csökkentését, az eladatlan textiltermékek megsemmisítésének visszaszorítását;
  • a mikroműanyagok textiltermékekből történő nem szándékos kibocsátásának kezelését;
  • a környezetbarát jellegre vonatkozó állítások helytállóságának biztosítását;
  • a körforgásos üzleti modellek, többek között az újrahasználati és javítási szolgáltatások fellendítését;
  • a fast fashion kollekcióik számának csökkentését, a vállalati felelősségvállalás erősítését.

Emellett az uniós bizottság végezetül felszólította a tagállamokat, hogy fogadjanak el kedvező adózási intézkedéseket az újrahasználati és javítási ágazat számára.

Fotó: triocean/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam