2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégis lehet környezetbarát a bitcoin?

Klímavédő csoportok szerint a programkód megváltoztatása 99%-kal csökkentheti a bitcoin energiafogyasztását.

Az Environmental Working Group, a Greenpeace USA és több, a közösségeikben található bitcoinbányászati létesítményekkel küzdő csoport arra szólítja fel a bitcoint, hogy változtassa meg a bitcoinok bányászatának módját, hogy csökkentse a termelés ökológiai lábnyomát, amely egyébként már most annyi energiát használ fel, mint Svédország – ismertette a 444.hu.

A kampány szervezői azzal érvelnek, hogy a kriptovaluták értékének és felhasználásának növekedésével az eddig haldódó szén- és gázerőművek újjáélesztéséért felelős bitcoinnak

muszáj lenne egy kevésbé energiaigényes módszert találni a működésre.

A bitcoin által használt szoftverkód – az úgynevezett „proof of work”– hatalmas összekötött számítógéprendszereket igényel, ami a tranzakciók érvényesítéséhez és biztonságossá tételéhez kell. A „proof of work” egy módja annak, hogy ellenőrizzék, hogy egy bányász megoldotta-e azokat a rendkívül összetett kriptográfiai rejtvényeket, amik szükségesek a bitcoin főkönyvéhez való hozzáadáshoz.

Fotó: Eoneren/iStock/Getty Images Plus

Ezzel szemben a „proof of stake” esetében, amelyről úgy tartják, hogy 99%-kal csökkenti az energiafogyasztást, a bányászok letétbe helyezik a „coinjaikat” a tranzakciók ellenőrzéséhez. Pontatlan információk hozzáadása a rendszerhez szankciókhoz, a letét elveszítéséhez vezet.

Ellentétben a „proof of work”-kel, itt nincs szükség jelentős számítási erőre, emiatt sokkal kisebb az energiafelhasználás is.

A kampány digitális hirdetésekkel indul a Wall Street Journalben, a New York Timesban, a Marketwatchban, a Politicón, a Facebookon és más kiadványokban. A szervezők jogi lépéseket is tesznek egyes bitcoinfarmok ellen.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam