2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Perrel kényszerítenék klímatudatos működésre a Shellt

A ClientEarth környezetvédelmi ügyvédi iroda, a Shell részvényese közölte, hogy értesítette a Shellt a vállalat 13 ügyvezető és nem ügyvezető igazgatójával szembeni keresetéről. Azzal érvelnek, hogy az igazgatótanács nem hajtott végre olyan klímastratégiát, amelyik valóban összhangban van a mérföldkőnek számító párizsi klímaegyezménnyel, és ezzel megszegte az angol jog szerinti kötelezettségeit.

A nonprofit csoport, amely komoly tapasztalatokkal rendelkezik éghajlatváltozással kapcsolatos ügyekben, azt állítja, hogy értesítette a Shellt, és megvárja a cég válaszát, mielőtt hivatalosan is benyújtja a keresetet – írta meg a CNBC alapján a Világgazdaság.

A Shell komolyan ki van téve az éghajlatváltozás fizikai és átmeneti kockázatainak, mégis alapvetően hibás a klímaterve

– mondta Paul Benson, a ClientEarth ügyvédje. Ha a ClientEarth megnyerné a pert, a bíróság arra kényszeríthetné a Shell igazgatótanácsát, hogy összehangolja éghajlatvédelmi stratégiáját a 2015-ös párizsi megállapodás céljaival. A bíróság azt is kimondhatja, hogy a Shell igazgatótanácsa megszegi jogi kötelezettségeit. Ha azonban veszítenének, a per teljes költségét nekik kellene viselniük.

A jogi lépésekre reagálva a Shell a CNBC-nek küldött e-mailben közölte, hogy teljesíteni fogja a párizsi megállapodást támogató globális stratégiáját. 

A Shell-lel szemben már korábban is tettek jogi lépéseket az éghajlatváltozási stratégiája miatt. Egy holland bíróság 2021 májusában arra kötelezte az olajipari óriáscéget, hogy 2030 végéig 45 százalékkal csökkentse globális szén-dioxid-kibocsátását a 2019-es szinthez képest, illetve hogy a vállalat felelősséggel tartozik a beszállítóinak működéséhez kapcsolódó kibocsátásért is.

Fotó: NurPhoto/Getty Images
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam