2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szigorított a zöldhitel feltételein az MNB

A Monetáris Tanács az NHP Zöld Otthon Program keretösszegének 100 milliárd forinttal történő megemelése mellett a finanszírozható lakásokra vonatkozó energetikai követelmények szigorításáról, valamint a magasabb minőségű zöld jelzáloglevelek térnyerése érdekében a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program feltételeinek szigorításáról is döntött.

Az MNB fontosnak tartja, hogy a törvényi mandátumával összhangban, elsődleges célja, az árstabilitás elérése és fenntartása veszélyeztetése nélkül ösztönözze a zöldszempontok lakáshitelpiacon történő érvényesülését – írja a Pénzcentrum.

Az NHP Zöld Otthon Program 2021. októberi indulása óta több mint 135 milliárd forintnyi hitelszerződés jött létre. A bankokhoz benyújtott hitelkérelmek volumene elérte a program 200 milliárd forintos keretösszegét, ezért a Bankszövetség a ZOP folytatását kérte az MNB-től.

A Zöld Otthon Hitelek iránt mutatkozó jelentős igényre és a fenntarthatósági szempontok fontosságára tekintettel a Monetáris Tanács a program keretösszegének 100 milliárd forinttal történő megemeléséről döntött.

Szigorodnak ugyanakkor a finanszírozható ingatlanokra vonatkozó energetikai elvárások annak érdekében, hogy még zöldebb lakások, családi házak vásárlását, illetve építését ösztönözze a program. A változatlanul megkövetelt BB kategória mellett az ingatlan primer energiafalhasználásának felső korlátja a jelenlegi 90 kWh/m2/év helyett 80 kWh/m2/év értékre csökken.

A program az indulása óta eltelt fél év alatt már több ezer energiahatékony ingatlan épüléséhez biztosított forrást, és így hosszabb távon is támogathatja a zöldingatlan-kínálat bővülését.

Fotó: Petmal/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A K&H kibocsátotta első zöldjelzáloglevelét Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Az MNB nyitott a zöldlakáshitel folytatására Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: penzcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam