Egy vidéki reggelizőhely érdemelte ki a legjobb fenntartható vendéglátóhely díját
A Felelős Gasztrohős Alapítvány idei Gasztrohős Díj 2022 – Hazai körforgásban versenyének célja a hazai alapanyagokat használó, szoros termelői kapcsolatokat ápoló éttermek kiemelése volt. A díjátadó házigazdája Mautner Zsófi volt, aki a szakmai zsűrinek is tagja volt.
A verseny ötletét a világjárvány hívta életre, de hagyományteremtő céllal indították útjára a tavalyi évben. „A fenntarthatóság az elmúlt időszakban háttérbe szorult, de mi a munkánk során azt láttuk, a nehéz időkben is akadnak hősök, akik környezetileg, társadalmi szempontból felelős megoldásokkal próbálták átvészelni ezt az időszakot. Az első Gasztrohős Díjjal őket szerettük volna kiemelni, és ezeket a jó példákat minél több emberhez eljuttatni” – mondta el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.
A helyi alapanyagok használata évről évre egyre nagyobb teret kap az éttermek konyhájában is.
Környezeti szempontból sem mindegy, hogy honnan és mi kerül a tányérunkra; egy amerikai kutatás szerint egy vendéglátóhely ökológiai lábnyomának 90%-át a beszerzés adja.
Éppen ezért az idei díj témája és a győztesek kiválasztásának fő szempontja a hazai, termelői alapanyagok kiemelt és kreatív használata volt.
A versenyre idén is szép számmal érkeztek pályázatok. A szakmai díjat a pécsi Reggeli kapta, amely 90%-ban hazai, környékbeli termelőktől érkező alapanyagokkal dolgozik nap mint nap. Folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, mellyel csökkenthetik környezeti lábnyomukat: pár hete például teljesen kivezették a citrusféléket a kínálatukból.
A közönségdíjat és a különdíjat egy-egy „új generációs hely” vihette haza; előbbit a Nyíregyházán működő, a tésztaételeket új szintre emelő Cvekedli Tésztabár, utóbbit a nagyon friss, a Kristinus biodinamikus birtokán működő Lokal47.
