2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiderül, melyik áruházlánc büszkélkedhet a legkisebb hulladéklábnyommal

A Greenpeace Magyarország átfogó felmérést indít, melynek végén rangsorolni fogja az élelmiszerüzlet-láncokat az alapján, hogy azok mennyit tesznek a hulladékcsökkentésért és az újratölthető csomagolások elterjedéséért.

Az elmúlt években a Greenpeace Ausztriában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is végzett hasonló felméréseket. A magyarországi kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy visszaszoruljon az eldobható műanyag csomagolás használata, és minél szélesebb körben elterjedjenek a csomagolásmentes, valamint az újrahasználható, újratölthető csomagolásban kínált termékek.

Az üzletláncok valós elkötelezettsége elengedhetetlen. Úgy tudunk csak megszabadulni az egy használat után szemétben landoló PET-palackoktól és a felesleges zacskóktól, ha a kiskereskedelmi láncokban egyre inkább elérhetők lesznek a csomagolásmentes termékek, illetve a visszaváltható és újratölthető palackokban, tárolókban kínált áruk.

– hangsúlyozta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője. 

Az ALDI, az Auchan, a CBA, a Coop, a Lidl, a Penny Market, a Real, a SPAR és a Tesco is kapott levelet a Greenpeace Magyarországtól, melyben a zöldszervezet arra kéri a szupermarketláncokat, hogy osszák meg velük hulladékcsökkentési tervüket. A cégeknek négy hét áll rendelkezésükre, hogy kitöltsék a szervezet részletes szakmai kérdőívét.

A Greenpeace nem csak ezekre az adatokra támaszkodik: saját eszközeivel is ellenőrizni fogja, hogy a vizsgált üzletekben milyen arányban érhetők el a zöldségek és a gyümölcsök csomagolás nélkül, illetve tartanak-e ásványvizet és egyéb italokat visszaváltható-újratölthető csomagolásban.

Fotó: Oleksandr Todorov/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Az ABB új formába hozná a kereskedelmet és az óceáni műanyagot Az ABB új formába hozná a kereskedelmet és az óceáni műanyagot Egy hűtőszekrény is előkerült a Rába nagytakarításakor A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam