2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tényleg fenntarthatóbb az otthoni munkavégzés?

Az otthoni munkavégzés az elmúlt két évben jobban az életünk részévé vált, mint valaha. Sokan gondolták, hogy ez lesz a jövő trendje, de hogy ez ilyen gyorsan bekövetkezik, azt senki sem láthatta előre. Milyen hatással van mindez a környezetre?

Az otthoni munkavégzés első és talán legfontosabb hatása, hogy aki otthon végzi a munkáját, nem ül biciklire, nem száll metróra vagy nem ül autóba – mutatott rá a Kék Bolygó Alapítvány nyomán az Origo.

Míg az első szinte tejesen karbonsemleges, a tömegközlekedés egy főre jutó karbonkibocsátása is viszonylag kedvező, addig az egyéni, autós közlekedés hatása katasztrofális a városok levegőjére és a bolygóra nézve.

Azáltal, hogy a home office miatt kevesebben ültek autóba, kevesebb fosszilis energiahordozót kellett elégetni, és jobbá vált a városok levegője.

A másik jelentős hatás az irodaterületekkel van összefüggésben. Az építőipar karbonlábnyoma elképesztően nagy. Ezért ha az otthoni munkavégzés miatt kevesebb épületet, bérirodaházat kell építeni és működtetni, az kedvező hatással, kevesebb szennyezéssel jár.

Fotó: svetikd/E+/Getty Images

Az irodák közvetett módon is sok hulladékot termelnek: a bútorok és az elektronikai eszközök amortizációja, a munkába menet megvett kávé pohara, az ebédre rendelt étel tartódoboza mind ilyen.

Ugyanakkor a pusztán otthoni munkavégzésnek is megvannak az árnyoldalai. Míg egy irodában a mellettünk ülőhöz odaszólva egy pillanat alatt hozzájuthatunk bizonyos információkhoz, most ugyanezért e-mailt kell írni vagy videóhívást kell kezdeményezni, ami mind-mind szén-dioxid-kibocsátással jár.

Ráadásul a találkozások a szociális kapcsolatok, a leli egészségünk és a munka hatékonysága miatt is fontosak.

A jövő ezért a Kék Bolygó Alapítvány szerint az úgynevezett hibrid munkavégzésé, ahol bejárunk a munkába, de biztosított az otthoni munkavégzés lehetősége is. Emellett a cégek egy része elhagyja a saját irodát, ehelyett heti néhány órában közösségi irodákat vagy tárgyalókat bérelnek, ami szintén fenntarthatóbb gyakorlat.

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Mennyire segíti elő a hazai szabályozás a vállalatok felelős hulladékgazdálkodását? 25 ezer autó használt akkumulátorát dolgozza fel évente a Hydrovolt frissen nyílt üzeme
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam