2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ALDI után a Tesco is belevág a használt étolaj begyűjtésébe

A vállalat a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, valamint a termékgyártó Bungéval működik együtt a tesztüzemben induló szelektív és ingyenes visszagyűjtésben, hogy ezzel is csökkentse a környezetterhelést, és segítse vásárlóit a környezetbarát szokások kialakításában.

Az áruházlánc 8 üzleténél helyezett ki gyűjtőket, lehetőséget biztosítva ezáltal a használt étolaj szelektív leadására. A tesztüzemben induló kezdeményezéshez a Biofilter Zrt. biztosítja az ún. Használt Étolaj Boxokat, valamint gondoskodik a használt sütőzsiradék elszállításáról és újrahasznosításáról – ismertette az áruházlánc közleménye alapján az Origo.

Magyarországon évente mintegy 25 ezer tonna étolajat használnak el a háztartások, és körülbelül ugyanennyit a különböző vendéglátóipari egységek konyhái – ennek jelenleg mindössze 2 százalékát gyűjtik vissza.

Pedig a megfelelő eljárással tisztított használt sütőolaj szinte teljes egészében újrahasznosítható 90 százalékban biodízelként, 10 százalékban biogázként. Ugyanakkor a WC-be vagy mosogatóba öntött sütőzsiradék lerakódik a csővezetékek falára, és dugulást okoz, míg a háztartási szeméttel keveredve nehezen lebomló, szennyező anyagot képez a hulladéklerakókban.

A használt étolaj súlyosan természetkárosító: az élővizekbe kerülve, a víz felszínén úszva meggátolja az élőlények oxigénfelvételét, így elpusztítja őket.

A lehetőség szerint a saját flakonjába visszatöltött, kihűlt étkezési olaj a legközelebbi vásárlás alkalmával egyszerűen leadható a 8 gyűjtőpont valamelyikén Fotó: Tesco Magyarország/Origo.hu

Jelenleg a Tesco zalaegerszegi, soproni, győri, paksi, budaörsi, ceglédi, valamint Fogarasi úti és Andor utcai budapesti áruházainál lehet elhelyezni a használt étolajat az erre szolgáló szelektív gyűjtőkben. 

Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam