2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felkészült a magyar gazdaság az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőre?

A Green Future Index 2022 mintegy 76 gazdaságot rangsorol az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőre való felkészültségük alapján. A lista első 20 helyezettje között 16 európai ország van. Magyarország éppen csak egy hellyel maradt le Ausztriától, de megelőzte többek között Csehországot és Luxemburgot.

Az index 76 gazdaságot vizsgál, és azt méri, hogy az országok milyen ütemben csökkentik szén-dioxid-kibocsátásukat, milyen a környezetvédelmük és a kormányzati klímapolitikájuk, hogyan fejlődnek a tiszta energia átvételében, és mennyire innovatívak a zöldágazatokban – ismertette a Portfolio.

A Zöld Jövő Index 2022-es top 10-es listáján az Egyesült Királyság, Norvégia, Finnország, Franciaország, Németország, Svédország és Dél-Korea is szerepel.

Magyarország a középmezőnyhöz tartozik, és a korábbi 39. helyről a 2022-es indexben már a 24. helyre küzdötte fel magát, megelőzve ezzel Luxemburgot, Csehországot vagy például Bulgáriát.

A középmezőnyben található országok a zöldpolitika és az infrastruktúra terén értek el előrelépést. Ezek között van Görögország is, amely kötelezettséget vállalt arra, hogy az Európai Unió helyreállítási alapjából származó finanszírozásának 30%-át a tiszta energiára való áttérésre fordítja.

Kína, amely a 2021-es 45. helyről a 26. helyre került, a jelentés szerint a társadalmi zöldítési szempontokban fejlődött igazán, ugyanakkor Indiát a jelentés „lemaradóként”  jelölte meg, az ország Covid utáni helyreállítási terve ugyanis a hagyományos iparágaknak kedvez.

A világjárvány ugyanakkor olyan országokban is visszavetette a zöldprogramokat, mint Argentína vagy Indonézia.

Fotó: Galeanu Mihai/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam