2022. május 20., Bernát, Felícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jól rajtolt a magyar zöldkötvénypiac

A Magyar Nemzeti Bank szakértői elkészítették a viszonylag új magyar zöldkötvényszegmens első átfogó értékelést. Úgy tűnik, gyorsan nagyot sikerült lépni.

Az MNB négy közgazdászának – Bécsi Attila, Varga Márton, Lóga Máté és Kolozsi Pál Péter – nemrégiben kiadott összefoglalója szerint az alig egy-két éve mozgásba lendült magyar zöldkötvénypiac villámgyorsan szép forgalmat, magas minőséget és szerteágazó hatásokat ért el – ismertette a vg.hu.

A tanulmány azt találta, hogy 2022 februárjáig 536 milliárd forint értékben bocsátottak ki Magyarországon zöldkötvényt.

Ez a teljes vállalati kötvénypiac mintegy 10 százalékát tette ki, ami messze az Európai Unió 3,5 százalék körüli átlaga felett van.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a magyar vállalati kötvénypiaci forgalom felívelése is csak nemrégiben kezdődött. A nagy különbséget a magyar és az európai arány között az magyarázza, hogy a vállalati kötvények Magyarországon – az MNB ösztönzésére – csak az utóbbi két évben váltak gyakori finanszírozási eszközzé.

A magyar és az általános értelemben vett uniós zöldkötvények kibocsátóinak összetételében más jelentős különbségek is mutatkoznak. Az EU zöldkötvénypiacán a legjelentősebb kibocsátó szektor, 38 százalékos részesedéssel, a pénzügyi és biztosítási tevékenység, amit 30 százalékkal az áram- gáz, gőz- és légkondicionálás-szolgáltatók követnek. Az utóbbiban Magyarországon nem volt kibocsátás, az előbbi részesedése nálunk is erős, 30 százalék.

Itthon a legnagyobb kibocsátók az ingatlantevékenységgel foglalkozó cégek, 35 százalékos részesedéssel.

Fotó: Petmal6/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam