2022. május 26., Evelin, Fülöp
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az alapanyaghiány még indokoltabbá teheti az építőanyagok újrahasznosítását

Az ukrajnai háború miatt néhány alapanyagnál hiány várható, ezért a következő időszakban kulcskérdés lesz, hogyan lehet a meglévő bontási hulladékból származó építőipari alapanyagokat újrahasznosítani – mondta az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztos.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által szervezett a Construma nemzetközi építőipari szakkiállításon Gyutai Csaba közölte: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter javaslatára országos koncepciót dolgoznak ki arra, hogyan kerülhet újra a kivitelezésbe az építési bontási hulladék.

A tervek szerint országos szinten telephelyeket alakítanak ki, ahova szelektáltan gyűjtik össze a különböző anyagokat, és ezeket megfelelő minőségbiztosítás, ellenőrzés után használják és építik be újra az épületekbe.

Gyutai Csaba példaként említette a Puskás stadiont, ahol 100 százalékban sikerült a régi épület anyagát újrahasznosítani.

A kormánybiztos szerint az építésgazdaság előtt álló másik fontos kihívás a hatékonyság növelése: egységnyi munkaerőre vetítve Nyugat-Európában háromszor nagyobb az építőipar kibocsátása, mint Magyarországon. Míg minőségben a magyar építőipar már tudja ugyanazt képviselni, amit egy német vagy egy osztrák vállalat.

Fotó: Alessandro2802/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Az ABB új formába hozná a kereskedelmet és az óceáni műanyagot Élet a műanyag evőeszközökön túl Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A helytelen földhasználat és az aszályok is növelik az Irakot sújtó porviharok gyakoriságát Újbuda sem maradt új Bubi-állomások nélkül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam