2022. május 21., Konstantin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újfajta vállalati zöldhiteleket indított útjára az OTP

Az OTP Bank a magyar piacon elsőként kapta meg a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyását nemzetközi sztenderdekre alapozott vállalati zöldhitelezési keretrendszer bevezetésére. Hogyan profitálhatnak ebből a napelemparkot vagy zöld irodaház finanszírozásához partnert kereső cégek?

Pókos Gergely, az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának vezetője a Portfoliónak nyilatkozva rámutatott: a hitelintézetek aktívan támogathatják a gazdaság zöldítését és alkalmazkodását, komoly hajtóerőt biztosítva az elavult épületállomány korszerűsítéséhez energiahatékony épületek építését célzó hitelek nyújtásával, vagy akár a fenntarthatóságot elősegítő és szem előtt tartó beruházások és iparágak finanszírozásával.

Az OTP-csoport már korábban megfogalmazta kiemelt céljaként, hogy támogassa a gazdaság zöld átállását.

Most a Magyar Nemzeti Bank által jóváhagyott, újonnan létrehozott keretrendszerük a zöldberuházások és zöldtevékenységek hitelezéséhez nemzetközileg is elismert kereteket ad ennek a tevékenységnek, így is elősegítve a fenntarthatósági célok teljesítését.

Ha az Európai Unió taxonómiarendelete, illetve a Climate Bonds Initiative által felállított fenntarthatósági kritériumok alapján létrehozott rendszer keretében fogadnak be egy kölcsönigénylést valamilyen projektre, ez a fejlesztés hivatalosan is megfelel a zöldhitelezés nemzetközi (Green Loan Principles) alapelveinek – ismertette Pókos Gergely.

Mindez azért lehet előnyős a fenntarthatóbb működésre törekvő cégeknek, mert az igényléséhez nem kell rendelkezniük jelentős erőfeszítést igénylő, saját zöldtanúsítvánnyal.

A programvezető tájékoztatása szerint a zöldprojekthitel megújuló energiatermelésre, ingatlanfejlesztésre, közlekedési infrastruktúra fejlesztésére, valamint mezőgazdasági és feldolgozóipari fenntarthatósági fejlesztésekhez és beruházásokra vehető igénybe. Egyebek mellett napelemparkok kialakításához, zöld irodaházak építéséhez, vagy akár az agráriumban, az aszálykárokat enyhítő öntözőrendszerek telepítéséhez, valamint erdősítéshez is igényelhető ilyen forrás.

Fotó: mammuth/iStock Unreleased/Gett Images
Neked ajánljuk
Hogyan kezelik a klímaváltozás kockázatait a pénzügyi világ innovátorai? Ismét várja a fenntartható vállalkozások jelentkezését a Generali Beváltotta az MNB reményeit a Zöldotthon program Rekordmeleget hozott a május Franciaországban Lépésről lépésre halad Japán afelé, hogy valóban az óceánba engedjék a fukusimai szennyvizet
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam